Kedden kiadott elemzésében visszavágta a Masterplast-részvényekre vonatkozó árfolyam-várakozását a Magyar Bankholding (MBH) elemzője, a mérsékeltebb eredmény- és tőzsdei kilátások mellett azonban így is jelentős hozamlehetőséget kínálhat a papír, amelyet változatlanul vételre ajánl.

A gyengébb eredmények ellenére is nagy hozammal kecsegtet a Masterplast-részvény. Fotó: Vémi Zoltán / Világgazdaság

Az MBH az építőipari anyagokat gyártó társaság újabb veszteséges hozó, harmadik negyedéves gyorsjelentését követően vizsgálta felül vállalatértékelési modelljét, és 294 forinttal 4113 forintra csökkentette a célárát.

Másfélszer többet érhet a részvény

A frissített árfolyam-várakozás alapján 52 százalékkal lehet alulértékelt a Masterplast-részvény, a vételi ajánlás így továbbra is indokolt a bankház szerint.

A Masterplast múlt héten közzétett negyedéves beszámolójában 30 százalékkal zsugorodó forgalomról és 600 ezer eurós adózott veszteségről számolt be. A vállalat a negyedik negyedévben már javulásra számít, ám a 2023-ra tervezett eredménycélokat várhatóan nem fogja elérni.

A bankház az eredmények tükrében és az iparági kilátások figyelembevételével csökkentette az idei évre vonatkozó eredményvárakozását. Idén bő ötödével zsugorodó, 154,6 millió eurós árbevétel mellett 6,6 millió eurós üzemi veszteséggel zárhat a vállalat, és az alacsonyabb bázis miatt a modellben a következő évekre vonatkozó eredmény is alacsonyabb lehet a korában vártnál.

Mikor lesz újra nyereséges a Masterplast?

Az MBH úgy látja, az építőipari termékek iránti kereslet jövőre kezdhet élénkülni, így az idei visszaesés után jövőre ismét növekedő pályára állhat a Masterplast. Annál is inkább, mivel a vállalat bővíti hungarocellalapú hőszigetelőanyag-gyártó kapacitásait, 2025-től pedig a szálas szigetelőanyagok piacára is beléphet, ami jelentős növekedési potenciált ígér.

Jövőre már 200 millió eurós bevétel mellett 12 milliós üzemi nyereséget, 2027-re pedig már 400 millió euró feletti fogalmat prognosztizál az elemzőház. 

Az utóbbi azonban csak akkor valósulhat meg, ha az ásványgyapot-üzletágban a beruházások a korábban meghatározott határidőn belül megvalósulnak, és az értékesítés is gyorsan fellendül.

A Masterplast árfolyama csekély, alig egymillió forintos forgalomban 1,7 százalékkal csúszott vissza kedd délelőtt, az év eleje óta 30 százalékkal erodálódott a vállalat tőzsdei értéke.