Az elmúlt évek négy év sorozatos válságainak hatása a cégvilágon is meglátszik. Egyre több nagyvállalat válik fizetésképtelenné az Egyesült Államokban, a megállíthatatlan csődhullám pedig szinte válogatás nélkül szedi az áldozatait.

Rear,View,Of,Businessman,Putting,Closed,Sign,On,Display,On, csőd
2020 óta nem volt annyi nagyvállalati csőd, mint idén, és még csak november van.
Fotó: Shutterstock

A legalább 2 millió dollárnyi eszközzel vagy kötelezettséggel rendelkező amerikai nagyvállalatokat számon tartó S&P Global Market Intelligence legfrissebb adatai alapján októberben 50 vállalat jelentett csődöt, szemben a szeptemberi 61-gyel. Ez volt az év eddigi második legalacsonyabb havi összértéke, bár még mindig magasabb, mint 2021 és 2022 havi bejelentési számai.

A növekvő gazdasági problémák és a feszes amerikai munkaerőpiac egyre nagyobb nyomást gyakorol a küszködő vállalatokra: 

az év első tíz hónapjában 561 nagyvállalat kért csődvédelmet, a 2020-as év kivételével több, mint bármelyik évben 2010 óta.

A múlt hónapban négy, több mint 1 milliárd dollárnyi kötelezettséggel rendelkező vállalat jelentett csődöt, ami több, mint idén bármelyik másik hónapban – szeptemberben például csak egy ilyen bejelentés érkezett.

A WeWork irodamegosztó vállalat is majdnem csatlakozott ehhez a csoporthoz, pedig egykor a világ legértékesebb startupja volt; a november elején benyújtott csődvédelmi kérelme alapján azonban több mint 19 milliárd dollárnyi adósságot halmozott fel az utóbbi éveben.

A havi beadványok több mint felét mindössze négy állam adta. Kaliforniában októberben 10 csődöt jelentettek, így az államban 2010 óta összesen 1210 ilyen kérelem érkezett, míg Texasban ez hat bejelentéssel 984-re emelkedett. New Yorkban szintén hat csődöt regisztráltak októberben, míg Floridában ötöt.

Egyre több a vállalati csőd az Európai Unióban, Magyarország egy mutatóban „éllovas”

Az április–júniusi időszakban negyedéves szinten enyhén csökkent az új vállalkozások bejegyzése az Európai Unióban, ellenben a csődeljárások száma már a hatodik egymást követő negyedévben nőtt.