Nemzetközi gazdaság

Norvégia hatalmas összeget fordít légvédelme megerősítésére

Oroszország újabb szomszédja fog fegyverkezésbe. Norvégia 30 éve nem végzett ekkora katonai beruházást.

Norvégia beruházást tervez légvédelme erősítése érdekében;, az oslói vezetés 12,5 milliárd norvég koronás (400 milliárd forint) összeget különít el erre a célra – közölte szerdán Jonas Gahr Store kormányfő. A miniszterelnök az NRK közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában kiemelte, hogy 30 éve nem volt ekkora összegű beruházás az ország légvédelmébe.

Norvégia légvédelme
Hatalmas összeget fordít légvédelme megerősítésére Norvégia.
Fotó: JONATHAN NACKSTRAND

A kormányfő kifejtette, hogy az összegből kis, közepes és nagy hatótávolságú NASAMS légvédelmi rakétákat, indítóberendezéseket, irányítóközpontokat, valamint egyéb rakétákat is vásárol légvédelmi járművei számára. Store hozzátette, hogy a kormány ezzel a befektetéssel hozzájárul az országos készenlét fokozásához, és egyben a lehető leghamarabb pótolja az Ukrajnának átadott légvédelmi eszközöket.

Björn Arild Gram védelmi miniszter hangsúlyozta, hogy Norvégiának sürgősen korszerű légvédelmi rendszerekre van szüksége. Mint mondta, jelenleg nagy a nemzetközi kereslet az ilyen rendszerek iránt.

A szállítási idők hosszabbak, mint szeretnénk

– jelentette ki Gram, hozzátéve, hogy a kormánynak ezért kell most a megrendelést leadnia. A tárcavezető szerint a kormány rendkívüli intézkedéseket is tett, hogy a rendelés teljesítését felgyorsítsa.

Több humanitárius segély nyújt a Gázai övezetnek Norvégia

Oslo szerint elfogadhatatlan a Gázai övezet blokádja. Norvégia megemeli a segély összegét.

 

Norvégia orosz-ukrán háború beruházás légvédelem
Kapcsolódó cikkek