A Nemzetközi Valutaalap (International Monetary Fund, IMF) vezetője, Kristalina Georgieva elmondta, hogy Argentína kedvezményes hitelt kaphat a Reziliencia és Fenntarthatósági Alapból, ha megfelel az előfeltételeknek. A vezető ezt azután jelentette ki, hogy pénteken videochaten tárgyalt a nemrég megválasztott argentin politikussal, Javier Mileivel.

Members of leftist movements demonstrate during the first protest, called by the Polo Obrero labour union, against elected President Javier Milei and his plans to reform the economy, in Buenos Aires on November 23, 2023, after joining Madres de Plaza de Mayo association members in their weekly protest for the people who disappeared during the 1976-1983 Argentine dictatorship. Libertarian outsider Javier Milei swept to victory in Argentina's presidential election on November 19, vowing to halt decades of economic decline in a country reeling from triple-digit inflation. (Photo by Luis ROBAYO / AFP)
A Nemzetközi Valutaalap vezérigazgatója szerint Argentína segítséget kaphat a közepes jövedelmű országoknak szánt alapból. 
Fotó: AFP

Georgieva a megbeszélést nagyon pozitív hangulatúnak jellemezte a Reutersnek. A vezérigazgató kiemelte, hogy Argentína legfőképpen a makroökonómiai egyensúlytalanságok kezelésével segíthet magán. 

Az IMF ugyanakkor kész támogatni a dél-amerikai országot az leszorításában, valamint olyan üzleti környezet megteremtésében, amelyben a magánszféra növekedése felszívja a munkanélkülieket, és beindítja a gazdaságot.

A két vezető kedden személyesen is egyeztet a témában, majd Milei az amerikai útja további részében találkozik Joe Biden egyik biztonsági tanácsadójával és Bill Clinton volt amerikai elnökkel. 

A valutaalap vezetője ezenkívül arról is tárgyal a hivatalosan december 10-én elnökké váló politikussal, hogy az országát hogyan tudnák ellenállóbbá tenni a szélsőséges időjárási eseményekkel szemben. Georgieva úgy látja, hogy „jelentős strukturális és alkalmazkodási problémáik vannak”.

Argentína rendkívül mély válságban van, amit jól jelez, hogy az infláció 140 százalék fölé szökött, a jegybanki tartalékok pedig kiürültek.

 

Az IMF a Reziliencia és Fenntarthatósági Alapot 2022-ben hívta életre, célja, hogy a sérülékeny, közepes jövedelmű országokat segítse. Az alapba 44 milliárd dollárt ajánlottak fel az államok, és a tervek szerint 2024 szeptemberéig nyitott a program. A támogatáshoz azonban több feltételnek is meg kell felelni, így például legalább másfél évig részt kell venni egy korábban indult valutaalap-programban, valamint biztosítani kell a nemzetközi szervezetet arról, hogy az állam vissza tudja fizetni a kapott összeget. Szeptember végéig az alapból 18 ország összesen 31,2 milliárd SDR (a valutaalap pénzneme, devizakosara) értékben igényelt alacsony kamatozású hitelt.

Hamar fejbe kólintotta a valóság az argentin Trumpot

A gazdasági sokkterápiához ragaszkodik Javier Milei, de máris békül a legnagyobb kereskedelmi partnerekkel.