Az előzetes adatok szerint a feldolgozóipari megrendelések havi szinten 0,2 százalékkal nőttek Németországban. Az elemzők másfél százalékos csökkenésre számítottak, így a vártnál kedvezőbb számokat tett közzé a német statisztikai hivatal. Ugyanakkor éves összevetésben 4,3 százalékkal zsugorodott a rendelésállomány.

Carpenter,In,Furniture,Factory,Inspecting,Piece,In,Qa,Being,Satisfied
Fotó: Shutterstock

A Destatis szerint a szeptemberi eredmény azzal magyarázható, hogy a külföldi megrendelések 4,2 százalékot ugrottak az előző hónaphoz viszonyítva, ami ellensúlyozta a hazai 5,9 százalékos visszaesést. A harmadik negyedévben 3,9 százalékos csökkenés volt tapasztalható a második negyedévhez képest.

A gépipari megrendeléseknek 8,5 százalékkal bővültek augusztushoz viszonyítva, míg az elektronikai termékek esetében 12,5 százalékos zsugorodásról számolt be a hivatal. A rendelésállomány vegyes alakulása nem számít jó hírnek, ugyanis az előzetes adatok szerint a német gazdaság 0,3 százalékkal csökkent a harmadik negyedévben az előző év azonos időszakához képest. Negyedéves szinten 0,1 százalékos volt a visszaesés, a szakértők itt 0,3 százalékos mérséklődésre számítottak.

Európa legnagyobb gazdasága már 2021 nyarán a lassulás jeleit mutatta, tavaly pedig épphogy elkerülte a recessziót.

Idén viszont az első negyedévben zsugorodott a német a gazdaság, a második negyedévben pedig nem változott, amit egy újabb visszaesés követett a szeptember végén zárult harmadik negyedévben. Az emelkedő kamatlábak és a tartósan magas szinten lévő miatt a magánfogyasztói kiadások lefelé nyomták a GDP-t. Az olcsó orosz energiahordozók eltűnése gerjeszti az inflációt, miközben a szakmunkáshiány is problémát okoz. 

Az viszont javítja az összképet, hogy a pénzromlás októberben éves szinten 3,8 százalékra lassult a szeptemberi 4,5 százalék után, s 2021 augusztusa óta a legalacsonyabb szintnek számít. Az energia- és élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció 4,3 százalékra mérséklődött a szeptemberi 4,6 százalék után, ami tavaly augusztusa óta a legkedvezőbb adat.

Zsugorban a német külkereskedelem, de Közép-Európa javított

A német szeptemberben naptári, szezonális és árfolyam-kiigazítással 2,4 százalékkal csökkent az előző havihoz képest a várt 1,1 százalékos csökkenés helyett. Augusztusban 0,1 százalékkal nőtt az export havi bázison. A behozatal a hónap során havi bázison 1,7 százalékkal csökkent szeptemberben (naptári, szezonális és árfolyam-kiigazítással) a várt 0,5 százalékos növekedés helyett. Augusztusban 0,3 százalékkal csökkent a német az előző havihoz képest.