Több ezer embert tüntetett Buenos Aires utcáin, miután az új argentin kormány bevezette az első gazdasági intézkedéseit. Javier Milei elnök politikája sokkolta a lakosságot.

First demonstration against the government of newly elected Javier Milei in Buenos Aires
Fotó: Anadolu via AFP

Milei már a kampánya alatt is hangoztatta, hogy 

drasztikus változásokat vezet be Argentínában, ha az emberek megválasztják, most a lakosság mégis meglepődött, hogy az új elnök nem tréfált

írta meg a BBC . A hivatalba lépése óta eltelt két hétben olyan gazdaságélénkítő döntéseket hozott, mint a peso leértékelése, vagy az korlátozások megszüntetése.

Az elnök egy tévében és rádióban is sugárzott interjúban beszélt gazdasági reformjainak első köréről. Ennek keretében csaknem 300 intézkedést részletezett.

Beszélt az állami vállalatok privatizálásáról, illetve a bányászati és az ipari szabályozások eltörléséről. Emellett az ingatlanbérleti díjakat korlátozó törvényeket is a kukába dobja az elnök.

Az a cél, hogy elinduljon az ország újjáépítése, helyreálljon a szabadság és az autonómia. Meg kell szabadulni az ország növekedését akadályozó szabályoktól 

– magyarázta az intézkedéseit Milei.

A múlt héten az argentin kormány több mint 50 százalékkal gyengítette a pesot az amerikai dollárral szemben. Az eddigi 391 helyett már 800 pesot kell fizetni egy dollárért.

Az argentin gazdasági miniszter, Luis Caputo a közkiadások jelentős csökkentéséről beszélt, beleértve az üzemanyag- és közlekedési támogatások megvágását, illetve az olyan kormányzati reklámpénzek befagyasztását. 

Argentínában valóban szükség van a hatékony gazdasági reformokra, hiszen az ország gazdasága nem áll biztos lábakon. Az az elmúlt egy évben 150 százalékos volt, az államadósság rendkívül magas, miközben az országnak alig van készpénz tartaléka. Mindeközben a lakosság 40 százaléka a szegénységi küszön alatt él.

Javier Milei nem nézi jó szemmel, hogy több ezer ember tüntet a munkássága ellen. A rendőrséget azonnal kivezényelte a megmozdulások leállítására, illetve közölte, hogy kemény eszközökkel állít félre mindenkit, aki akadályozni akarja a reformjait. Olyan lehetőséget is belengetett, hogy aki agresszívan lép fel az ország vezetése ellen az akár a közellátáshoz való jogát is elveszítheti.