Életének valószínűleg a legsikeresebb másfél évét zárta Alekszej Szagal, a nyugati cégek oroszországi exodusának egyik legnagyobb haszonélvezője. Cége, az Arnest csoport ugyanis a Bloomberg becslése szerint egymilliárd dollár értékű vagyont szerzett meg, amivel az 56 éves üzletember ugyan nem lett dollármilliárdos, de bekerült az orosz gazdasági elitbe.

An employee lifts bottles of Heineken beer from the production line at the Heineken NV brewery in Saint Petersburg, Russia, on Wednesday, Nov. 18, 2015. Heineken reported estimate-beating sales growth boosted by a warm European summer as the world's third-largest brewer prepares to become a distant number two. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images
Szagal egy euróért szerezte meg a Heineken oroszországi üzletágát.
Fotó: Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images

Az Arnest először megpróbálta megvenni a piacvezető dán Carlsberg sörfőzdéit, de hiába kínált értük majdnem 800 millió dollárt, az orosz kormány a saját irányítása alá vonta, és a vezetésére az Interfax tudósítása szerint kinevezte Vlagyimir Putyin elnök egyik szövetségesét. (Egy dollár 343,8 forint.)

Egy hónappal később azonban Szagal nagyobb sikerrel járt. A Heineken oroszországi üzletágát, többek között hét sörfőzdét, megszerezte egy euróért, azaz akkor 382,3 forintért, és az ígéretért, hogy „majd” visszafizeti a cég százmillió eurós adósságát.

Nem ez volt azonban az Arnest csoport egyetlen sikere, mert addigra már az övé volt az ukrajnai háború miatt Oroszországból kivonuló nyugati cégek közül a kozmetikai iparban érdekelt Oriflame és a csomagolóipari Ball is, amelyekért 530 millió dollárt fizetett.

Employees monitor equipment on the production line at the Heineken NV brewery in Saint Petersburg, Russia, on Wednesday, Nov. 18, 2015. Heineken reported estimate-beating sales growth boosted by a warm European summer as the world's third-largest brewer prepares to become a distant number two. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images
Az ukrajnai háború következtében átalakul az orosz üzleti élet.
Fotó: Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images

„Sem az Arnest, sem a megvásárolt cégek nincsenek tőzsdén, így különleges eljárás nélkül nehéz megmondani, hogy mekkora a valós piaci értékük” – reagált e-mailben a hírügynökség megkeresésére Szagal.

Az ő példája is jól mutatja, hogyan változik az orosz üzleti világ, ahol az újonnan érkezettek is képesek korábban elérhetetlen vagyont és hatalmat szerezni. Szagal csak egy azok közül, akik 

felcsipegetik a morzsákat, miután az eddigi orosz milliárdosokat a partvonalon túlra kényszerítik az invázió miatt kivetett nyugati szankciók.

Az új főszereplők közül sokan egyébként nem is annyira újak, többjük évtizedek óta dolgozik az üzleti életben, gyakran éppen annál a nyugati vállalatnál, amelyet most megvásárolt – emlékeztetett a Bloomberg.

An employee monitors equipment on the production line at the Heineken NV brewery in Saint Petersburg, Russia, on Wednesday, Nov. 18, 2015. Heineken reported estimate-beating sales growth boosted by a warm European summer as the world's third-largest brewer prepares to become a distant number two. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images
Az új orosz üzleti elit tudja, hogy a Kremlnek köszönheti a vagyonát.
Fotó: Andrey Rudakov / Bloomberg / Getty Images

A külföldi vállalatok oroszországi exodusa lehetővé tette a Kreml számára, hogy lecserélje az 1990-es évek oligarcháit a 2023-asokkal, akik így mindent neki köszönhetnek

– mondta ezzel kapcsolatban Chris Weafer, a Macro-Advisory vezérigazgatója.

Közben Európa legnagyobb vállalatai legalább 100 milliárd eurós közvetlen veszteséget szenvedtek el oroszországi tevékenységeik miatt az orosz–ukrán háború kitörése óta. A 600 európai cég éves jelentéséből és 2023-as pénzügyi kimutatásából készült felmérés azt jelzi, hogy 176 vállalat írta le veszteségeit az oroszországi vállalkozásai eladása, bezárása vagy leépítése következtében.