A gyógyszergyártók, közük a Pfizer, a Sanofi és a Takeda Pharmaceutical több mint ötszáz gyógyszer árát tervezi emelni az Egyesült Államokban január elején, állapította meg a 3 Axis Advisors egészségügyi kutatóintézet adatelemzéséből.

Miami Beach, Florida, Walgreens pharmacy, stocking clerk with cart restocking shelves
A Biden-kormányzat bünteti a túl nagyot emelő gyógyszergyártókat.
Fotó: Jeff Greenberg/Getty Images

A várható áremelésekre akkor kerül sor, amikor a gyógyszeripar felkészül arra, hogy a Biden-kormányzat szeptemberben jelentős árengedményeket tesz közzé 10 nagy költségű gyógyszerre, és tovább küzd a magasabb inflációval és gyártási költségekkel.

Joe Biden elnök inflációcsökkentő törvénye értelmében a kormány Medicare egészségügyi programja 2026-tól kezdődően közvetlenül tárgyalhat az árakról egyes gyógyszerek esetében, emlékeztetett a hírről beszámolva a Reuters.

Egyre nagyobb az aggodalom az ellátási láncok újbóli megszakadása miatt is, amelyet az elhúzódó közel-keleti konfliktus okoz, mivel a szállítmányozók kénytelenek leállítani vagy átirányítani a forgalmat a Vörös-tengerről, a világ fő kelet-nyugati kereskedelmi útvonaláról.

Miami Beach, Florida, Walgreens Pharmacy, senior male man customer picking up medication
Az inzulin ára csökkenni fog.
Fotó: Jeff Greenberg/Getty Images

Vannak azonban olyan gyártók is, amelyek több gyógyszer árát csökkenti,

köztük a GlaxoSmithKline, amely a múlt héten közölte, hogy 2024-ben olcsóbban árulja majd egyes asztma-, herpesz- és epilepsziaellenes gyógyszereit. Emellett több gyár csökkenti az inzulin árát is, hogy elkerülje a büntetést, amely egy 2021-ben elfogadott törvény alapján fenyegette őket.

A jogszabály értelmében a gyógyszergyártóknak vissza kell téríteniük a Medicaid-programnak, ha a gyógyszerek áremelkedése meghaladja az inflációt – és 2024 januárjától ezek a visszatérítések akár nagyobbak is lehetnek, mint a gyógyszer tényleges nettó költsége.

A gyógyszergyártók nagyrészt 10 százalék alatt tartották az áremeléseket, és nem fokozták azokat az elmúlt évek jelentős inflációja ellenére sem. Tavaly 1425 gyógyszer ára emelkedett, míg 2021-ben ennél többé, 1460-é.