Nemzetközi gazdaság

Lettország ittas vezetőktől elkobzott autókat adott át Ukrajnának

Lettország több mint 270, a gépjárművét ittasan vezető személytől elkobzott autót adott át Ukrajnának.

A lett vezetés több mint 270 autót küldött Ukrajnába, amelyeket ittas sofőröktől koboztak el. A Delfi portál erről december 25-én számolt be. „Lettország 271, ittas vezetőktől elkobzott autót küldött Ukrajnába, amelyek összértékét csaknem 1 millió euróra becsülik” – írja a portál.

Shallow,Depth,Of,Field,(selective,Focus),Details,With,An,Ukrainian
Fotó: Mircea Moira

A Delfi az adóhatósági információkra hivatkozva pontosítja, hogy a Twitter Convoy állami szervezet által adományozott autók ára 903,4 ezer euró, emellett az ország hatóságai további 34 autó átadására vonatkozó dokumentumokat készítenek elő, közel 162 ezer euró értékű gépkocsit érintően.

A kiadvány felidézi, hogy a lett parlament, a seimas február 16-án egyhangúlag elfogadta az Ukrajna lakosságának támogatásáról szóló törvény módosításait, amelyek lehetővé teszik az állami tulajdonban lévő gépkocsik ingyenes átadását Kijevnek. Így 2023-ban az ország kormánya többször is átadta az ukrán hatóságoknak az elkobzott járműveket. 

November elején a lett seimas végső olvasatban elfogadta a közlekedési törvényt, amely előírja a nem az országban nyilvántartásba vett orosz autók elkobzását Ukrajna javára. A jogszabály november 15-én lépett hatályba. Az autótulajdonosok 2024. február 14-ig kaptak időt arra, hogy Lettországban regisztrálják újra autóikat, vagy vigyék ki az országból, ezt követően pedig az utakon talált orosz rendszámú autókat lefoglalják, és Ukrajnába küldik.

 

orosz ukrán háború Ukrajna Lettország gépkocsi átadás
Kapcsolódó cikkek