Új dokumentumot fogalmaznak meg a klímacsúcs résztvevői, ugyanis a hétfőn elkészült tervvel számos ország elégedetlen volt – írja a Bloomberg. 

Némi ellenszél azért már fúj Dubajban, ugyanis Szaúd-Arábia kitart a fosszilis tüzelőanyagok mellett.

A 21 oldalas tervezetet mind az Egyesült Államok, mind az elutasította, mondván, nem éri el a szükséges minimumot a szennyező anyagok visszaszorításában, és sok kiskaput is tartalmaz. 

A tét nagy: a nyilatkozattól várják ugyanis, hogy az elkövetkező években szabályozza a globális felmelegedés elleni küzdelmet. 

Sok jelen lévő ország menetrendet szeretne a fosszilis tüzelőanyagok megszüntetésére, de a rendezvényt elnöklő Szaúd-Arábia és az OPEC+ tagjai ellenzik ezt.

Az első szövegtervezet a fosszilis tüzelőanyagok nehezen megfogható  „igazságos” és „rendezett” kivezetését irányozta elő – az olajtermelők megnyugtatására. Emellett a megújuló energiaforrásokat csupán lehetőségként mutatta be. John Kerry amerikai klímamegbízott azonnal elutasította a javaslatot, a külügyminisztérium szerint „sokkal erősebb megfogalmazásra” van szükség. Az EU éghajlat-politikai biztosa szerint további egyeztetésre van szükség a felmelegedés 1,5 fokon tartása érdekében.

COP28 president Sultan Ahmed Al Jaber speaks during a press conference at the United Nations climate summit in Dubai on December 4, 2023. The Emirati president of the UN's COP28 talks said on December 4 he respects climate science, after a leaked video showed him declaring that no science says a fossil fuel phaseout will help achieve climate goals. (Photo by KARIM SAHIB / AFP)
Al-Dzsaber az olajtermelők érdekét védte a klímacsúcson

Előrelépéseket értünk el, de még sok a tennivalónk

– mondta az elnöklő Al-Dzsaber a csúcstalálkozó plenáris ülésén, miután hétfőn megjelent az első tervezet. Hangsúlyozta, tudja, hogy miben kell még megállapodni annak érdekében, hogy mindenben a legnagyobb előrelépést érjék el.

Hogyan tovább a klímacsúcson

Az új tervezet jó pár órával a csúcs lezárása után születhet meg, valószínűsíthetően kedd éjszaka. A tárgyalópartnereknek ugyanis szinte minden szót külön meg kell vizsgálniuk a konszenzus elérése érdekében. Továbbra is a fosszilis tüzelőanyagok és az olajtermelők jelentik a sarkalatos pontot. Vannak persze elégedett résztvevők is: 

Ez egy új korszak kezdete, ugyanis a határozattervezetben most szerepel először a »fosszilis tüzelőanyagok« kifejezés

 – értékelt a Power Shift Africa igazgatója, Mohamed Adow.

Mások kommunikációja arra világít rá, hogy milyen különbözően gondolkodnak az egyes országok a helyzetről. 

A Marshall-szigeteki Köztársaság nem azért jött ide, hogy aláírja a halálos ítéletét. A mai helyzet elfogadhatatlan

– hangsúlyozta John Silk, a delegáció vezetője.

A szöveg nem ír elő konkrét lépéseket és időpontokat, hanem bemutat néhány intézkedést, és elismeri a jelentős növelését az energiamixben.

Szakértők szerint sem közelíti meg a szöveg az elvárható szintet. Azt is nagy hiányosságként emelik ki, hogy semmit sem tesz kötelezővé a nemzetek számára. Mindössze a már korábban megfogalmazott, a metánkibocsátás 30 százalékos csökkentését irányozza elő 2030-ra.