Bár a kormány külföldön a háború negatív hatásait szereti reklámozni, Ukrajnában a konfliktus kirobbanása előtt virágzott az üzleti élet, amely a mostani, szélsőségesen rossz helyzethez is alkalmazkodott. A gyártók új piacok és termékek felé fordultak, a fogyasztók továbbra is költekeznek, Kijevnek pedig fel kell készülnie, hogy hamarosan csak saját erejében bízhat – írta a Bloomberg.

Ukrainian servicemen ride on top of an armoured personnel carrier in Kostyantynivka, Donetsk region, on September 25, 2023, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Roman PILIPEY / AFP) Ukrajna
Fotó: Roman Pilipey / AFP

Bár Ukrajna elsősorban a mezőgazdaságáról ismert, az orosz invázió előtt Kelet-Európa egyik leggyorsabban fejlődő gazdasága volt. A korrupció ellenére az ipar és az innováció termékeny táptalajra lelt itt, amit a hazai fogyasztók és a nemzetközi kereslet egyaránt támogatott.

A háború kirobbanása azonban hatalmas csapást mért a gazdaságra: a befektetők elmenekültek, a szinte teljesen megszűnt, a lakosság jelentős része a frontra kényszerült, a gyárakat pedig gyakran érik támadások.

Az ország gazdasága azonban megkeményedett az elhúzódó háború során, és Ukrajna hamarosan már csak az ott maradt vállalatokra tud támaszkodni.

A külföldi támogatás ugyanis egyre fogyatkozik: bár az utóbbi hetekben Volodimir Zelenszkij elnök a sokadik körútját járta a világban, hogy megpróbálja biztosítani a befolyó segélyeket, az Egyesült Államok és az – Ukrajna fő szövetségesei – kezdenek belefáradni a háborúba, amelyben a nagy dobra vert tavaszi ellentámadás sem okozott komoly változást.

Mit nyert Ukrajna Brüsszelben?

Megerősödni látszik Zelenszkij megingott pozíciója. A legfontosabb kérdés ugyanakkor továbbra is az, hogy van-e élet az Ukrajnának korábban kilátásba helyezett amerikai (és uniós) segélyek radikális korlátozása után.

Szerencsére a gazdaság nem állt le, és az olyan ágazatok, mint a védelmi ipar, valamint a stabil fogyasztás, a felszínen tartják az országot. A bruttó hazai termék a harmadik negyedévben 9 százalékkal nőtt az egy évvel korábbihoz képest, felülmúlva minden várakozást, és a jövőre akár a 200 milliárd dolláros szintet is elérheti.

A valuta leértékelődése, a tömeges elvándorlás és a tőke eltűnése nem tudta megtörni az ukrán vállalatokat, amelyek fel vannak készülve arra, hogy a vállukra vegyék az ország túlélésének felelősségét és a hadsereg fenntartását.

A jelenlegi stratégiánk az, hogy a háború nem fog véget érni, így a váratlan veszteségekre és a stabil termelés biztosítására rendezkedtünk be. Az elnök külföldi útjainak kudarca megmutatta, hogy a kormánynak befelé kell fordulnia. Ez a mi harcunk, és mi készek vagyunk a megvívására

– mondta Andrij Zdesenko, a Biosphere vegyipari nagyvállalat vezérigazgatója.

 

Jelenleg a költségvetési bevételek a teljes kormányzati kiadások mintegy 60 százalékát fedezik, a külföldi pénzek pedig hozzájárulnak a béreihez és az egészségügy finanszírozásához. Az ipari vezetők azt sürgetik, hogy a kormány kezdjen átállni a fenntarthatóbb működésre, hogy ne érje őket meglepetés.

Ez azonban nehéz feladat lesz a korrupcióról és adócsalásról hírhedt országban, amelynek keservét a háború megsokszorozta.

A pénzügyminisztérium december 13-i közleménye szerint a jövő évi katonai kiadásokat nagyrészt a vállalatok és magánszemélyek által befizetett adóból fedeznék – ez a 42,7 milliárd dollár azonban csak a tervezett költségek 93 százaléka.

A McKinsey jelentése szerint az ukrán vállalatok egyötöde a háború kezdete óta elvesztette a bevételeinek több mint az 50 százalékát, s bár a túlélők sokkal ellenállóbakká váltak, ez közel sem lesz elég ahhoz, hogy fenntartsák a korlátlan állami pénzszórást. Azonban a kormány irányváltásával lehetőség van arra, hogy a gazdaság bombabiztossá váljon.

A fogyasztás ugyanis szilárd alapot biztosít: a háború poklában a lakosság jelentős része megpróbál a mának élni, és az alapvető cikkek mellett is rengeteget vásárolnak, és talán ez az egyetlen európai ország, ahol a karácsonyi költekezés korábbi szintjén maradt. A kereskedelmi kamara december 14-én közölte, hogy a vállalatok 74 százalékának sikerült elérnie a 2023-ra tervezett pénzügyi eredményeit, ami néhány hónapja még lehetetlennek tűnt.

Az emberek megpróbálnak elfeledkezni a háborúról, és meglepő módon ezzel tudják a legjobban támogatni a hazánkat. A fogyasztás behúzta a féket a gazdasági visszaesésben, ez pedig a befektetőket is visszacsalogathatja

– írta Olekszij Komlicsenko ukrán vállalkozó, aki az ország egyik védelmi alapját kezeli.

Pesszimista az ukrán jegybank, lassabb gazdasági kilábalást vár

A várakozásoknak megfelelően nem emelte a kamatot az ukrán jegybank, amely elismerte, hogy az energiahálózatot ért orosz rakétatámadások megnehezítik a gazdaság gyors kilábalását.