Közélet

Anton, nem Tonya: nemet váltott az ukrán hadköteles, de elkapták a határon

Sok hadköteles férfi hagyja el Ukrajnát nyugat felé. Az ukrán határőrség egyik ezredese kitért a leggyakoribb és legfurcsább trükkökre is.

Az egyre jelentősebb mozgósítás elől egyre több ukrán igyekszik elmenekülni az Ukrán Állami Határszolgálat Nyugati Regionális Főosztályának osztályvezetője, Ihor Matvijcsuk ezredese szerint, aki szerdán elmondta, hogy Ukrajna nyugati határát naponta mintegy 6 ezer hadköteles korú férfi lépi át.

Az ezredes elmondása szerint az utóbbi időben növekedésnek indult például azoknak a férfiaknak a száma, akik az ország elhagyása céljából sokgyermekes anyát vesznek feleségül, de gyakori az is, hogy fogyatékkal élők kísérőjeként mennek külföldre – írja a Kárpáti Igaz Szó.

Fotó: AFP

Ez a kiskapu azért is népszerű lehet, mert a jogszabály nem részletezi a fogyatékos személyt kísérő kilétét, tehát egy fogyatékos személyt különböző időpontokban különböző személyek kísérhetnek, amennyiben megvan az erre feljogosító iratuk, ezt azonban könnyű meghamisítani. Ezért ez a rendszer még fejlesztésre szorul. A szociálpolitikai minisztériumnak kellene ezt a kérdést rendeznie.

Matvijcsuk beszélt a határőrök által tapasztalt legviccesebb esetről is, amely szerint egy hadköteles férfi megváltoztatta az anyakönyvi irataiban a nemét: Anton volt és Tonya lett. Azonban a határátkelőn kiderült, hogy a nemváltás nem műtéttel, csak papíron történt.

 

Ihor Matvijcsuk mozgósítás Ukrajna
Kapcsolódó cikkek