Nemzetközi gazdaság

A sci-fi valósággá válik, és már nem kérdés, hogy a mesterséges intelligencia fenekestől forgatja fel a munkahelyünket

A mesterséges intelligencia (MI) elterjedése olyan változásokat hoz az életünkbe a következő néhány évben, amely jelentős társadalmi és gazdasági következményekkel jár. Amellett, hogy számos szakmát veszélybe sodorhat, új lehetőségek is teremt. Attól függően alakulhat a jövőnk, hogy ezekre a változásokra hogyan reagálunk.

A mesterséges intelligencia, amely már most számos ágazatban átalakítja a munkát, egyre több szakmát fog érinteni a jövőben. Hatással lesz a technológiai fejlődésre és az egész társadalomra. A technológiai fejlesztések nemcsak megszüntetni fognak bizonyos munkaköröket, hanem átalakítják a meglévőket, illetve számos új munkakört, és ezzel párhuzamosan új szakmai igényeket is létrehoznak a jövőben.

Humanoid Robots Revolutionizing Mundane Tasks
ai,mi,workplace,work,working,desk
Fotó: demaerre

Szakértők próbálják megjósolni, hogy melyek azok a munkakörök, amelyek biztos befutók lesznek az elkövetkező években. Általában a mérnöki és a technológiai területek azok, amiket talán a legkevésbé veszélyeztet a mesterséges intelligencia. Egyes becslések szerint az olyan informatikai szerepkörök iránt, mint az információbiztonsági elemzői és a szoftverfejlesztői, a prompt mérnöki, az úgynevezett „ STEM-szakmák” – „törzsszakmák”, amelyekhez tudományos, technológiai, mérnöki és matematikai végzettség kell, akár 25 százalékkal is nőhet a kereslet a közeljövőben. Tavaly ebben a szektorban 11 millió fölé emelkedett a foglalkoztatottak száma – írta a Financial Times.

A mesterséges intelligencia és más fejlesztések az olyan fehérgalléros munkaköröket is átalakítják majd, mint például a tanácsadás, vagy a jog területén lévő szakmák. Az új munkakörök új készségeket is igényelnek. Fontos lesz a nagy mennyiségű adat gyors feldolgozása, amivel rengeteg időt takaríthatunk meg. 

A legfelkapottabb munkakörök betöltésére a nagy nyelvi modellekre és a kódolásra szakosodott szakembereket keresik majd.

A már fél évvel a ChatGPT megjelenését követően reagált az új technológia megjelenésére, és 2022 utolsó negyedéve és a tavalyi év második negyedéve között 1500 százalékkal nőtt a prompt mérnökök iránti kereslet – emelte ki a Financial Times.

A technikai mellett olyan egyéb készségek is előtérbe fognak kerülni, mint a logikus és kritikai gondolkodás, a kreativitás és az érzelmi intelligencia, amellyel az MI hibáit lehet majd korrigálni.

Ahogy a robotizáció tovább fejlődik, úgy olyan szakemberek összefogására is szükség van, akik az új technológiával valódi pozitív változásokat hoznak mindannyiunk életébe.

 

ChatGPT munkaerőpiac prompt munkakör technológia
Kapcsolódó cikkek