A Nyugat 288 milliárd dollár értékű vagyont és befektetéseket veszítene el, ha elkobozná és Ukrajna újjáépítésére fordítaná a befagyasztott orosz eszközöket, és Moszkva válaszképpen hasonló intézkedést hozna – számolt be vasárnap az orosz állami RIA hírügynökség. (Egy dollár 250,4 forint.)

Russian ruble
Fotó: Pavel Birkin

Vagyis a Nyugat majdnem annyit veszítene a réven, mint amennyit nyerne a vámon, a legfejlettebb ipari országok, a G7-ek javaslata alapján ugyanis 300 milliárd dollár értékű orosz esetleges elkobzásáról van szó, bár még európai illetékesek is attól tartanak, hogy ez a lépés aggasztó precedenst teremthet, és lehet, hogy jogilag sem kivitelezhető.

A Reuters tudósítása szerint az amerikai és brit illetékesek hónapok óta dolgoznak a javaslaton, és abban reménykednek, hogy a G7-ek február végi csúcstalálkozóján sikerül megállapodni, de legalábbis erős üzenetet küldeni Moszkvának. 

A csúcsot február 28-án tartják, pár nappal az ukrajnai invázió megindításának második évfordulója után.

Moszkva azzal vádolja Washingtont, hogy kényszeríti az európai államokat, ahol a legtöbb befagyasztott orosz vagyont őrzik, és már el is készítették azoknak az amerikai, európai és egyéb vagyontárgyaknak a listáját, amelyet válaszképpen el fognak kobozni.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője már korábban közölte, hogy kész a lista a válaszképpen elkobozandó nyugati vagyonról.
Fotó: AFP

A RIA által megtekintett adatok szerint a közvetlen befektetések értéke Oroszországban az a G7-tagállamok, Ausztrália és Svájc részéről 2022 végén elérte a 288 milliárd dollárt – ez jöhet szóba. 

Az uniós részesedés ebből 223,3 milliárd dollár, vagyis messze a 27-ek veszíthetik a legtöbbet.

Ezen belül 98,3 milliárd ciprusi, 50,1 milliárd holland és 17,3 milliárd a német, 16,6 milliárd a francia és 12,9 milliárd dollárnyi az olasz vagyon.

A G7-ek közül az Egyesült Királyságnak 18,9 milliárd dollárja forog kockán, az Egyesült Államoknak 9,6 milliárd dollárja, Japánnak 4,6 milliárd dollárja, Kanadának pedig 2,9 milliárd dollárja.

Svájc az ellenintézkedés hatására 28,5 milliárd dollárnyi, Norvégia 139 millió dollárnyi vagyont veszíthet el, míg az ausztrál befektetések értéke 683 millió dollár volt 2022 végén.

A Reuters emlékeztetett, hogy nem tudja ellenőrizni a RIA által közölt összegeket.