Japán 2023-ban 25 millió turistát fogadott, megközelítve a koronavírus-járvány előtti, 2019-es adatokat. A gyenge jen rengeteg látogatót vonzott be, ez pedig lendületet adott a törékeny japán gazdaságnak – derült ki a nemzeti turisztikai szervezet, a JNTO szerdán közzétett adataiból.

Japan Travel / Kyoto in summer japán gazdaság
Az országot elözönlő turisták régóta várt lendületet adtak a japán gazdaságnak.
Fotó: AFP

December a hetedik egymást követő hónap volt, amikor a külföldi látogatók száma meghaladta a 2 milliót, valamint történelmi rekordot is döntött az előző évek azonos időszakaihoz képest.

A turisták visszatérése – a tavalyi hullám a többszöröse volt a 2022-ben mért 3,8 milliónak – pozitív fejlemény volt a japán gazdaság számára, amely a nyár folyamán a világjárvány óta a legnagyobb ütemben zsugorodott. A valuta gyengülése cserében hozzájárult ahhoz, hogy az ázsiai ország sokkal megfizethetőbb úti céllá váljon.

A a negyedik negyedévben az erős beutazóturizmus segítségével ismét pozitív értékre lendült. Ebben az ágazatban ráadásul nem látunk olyan tényezőket, amelyek lassítanák a fellendülését, így a japán gazdaság egyik alapkövévé is válhat

– mondta Ivasita Mari, a Daiwa Securities vezető piaci közgazdásza. Szerinte a külföldi látogatók költekezése hozzájárulhat ahhoz, hogy a magas árak miatt elsorvadó belföldi kereslet is új erőre kapjon.

A látogatók 2023-ban rekordösszeget, 5,3 ezermilliárd jent – nagyjából 36 milliárd dollárt – költöttek, nagyjából 10 százalékkal többet, mint 2019-ben, a koronavírus-járvány előtt, míg az egy főre jutó kiadások 34 százalékkal, 212 ezer jenre nőttek a Japán Turisztikai Ügynökség adatai szerint.

japán gazdaság
 

A látogatók száma  azonban még így is elmaradt a 2019-ben regisztrált 32 milliótól. A legnagyobb probléma a Kínából érkező turisták hiánya: tavaly – a Peking és Tokió közti feszültségek miatt – csak 2,4 millióan érkeztek az országba a járvány előtti 9,6 millióhoz képest.

A legtöbb látogató 2023-ban Dél-Koreából és Tajvanról érkezett – 7, illetve 4 millió –, Szingapúr és az Egyesült Államok pedig azon nemzetek közé tartoztak, amelyekből több turista érkezett Japánba, mint a világjárvány előtt.

Az erős adatok a japán kormány ambiciózus terveinek is termékeny táptalajt adnak: 2030-ra az ország 60 millió látogatót szeretne vendégül látni, mintegy 15 ezermilliárd jennyi költekezéssel.

A turisták nagyobb száma segít pénzt hozni a gazdaságba, és felpezsdíti a kiadásokat Japán leglátogatottabb régióiban, ami hozzájárul az ország fellendüléséhez is. A növekedés visszatérése a tavalyi év utolsó negyedévében megkönnyítheti a Bank of Japan számára, hogy a következő hónapokban 2007 óta először végre kamatot emeljen.

A jegybank a jövő héten ülésezik, és a várakozások szerint egyelőre nem változtat az irányadó kamatszinten.

Felsejlett a réme, zsugorodik a japán gazdaság

A kormány nagyszabású támogatási programmal próbálja lelassítani a visszaesést. Japán gazdasága azonban hatalmas nyomás alatt van, amelyen csak rendszerszintű átalakítások enyhíthetnek.