A múlt hónapban 2,52 millió turista látogatott Japánba,  ami meghaladja a járvány előtti szintet, ugyanis 2019 októberében  2,5 millió külföldi látogató érkezett a szigerországba a japán nemzeti turisztikai szervezet szerint. A Dél-Koreából érkező utazók száma októberben 631 100 volt, ami több mint háromszorosa a pandémia előtti számnak.

'No events for Halloween on Shibuya Streets' in TokyoHundreds of passers-by walk past the Shibuya Scramble Crossing as a caution signboard reading " 'No events for Halloween on Shibuya Streets' (background) in front of JR Shibuya Station in Tokyo on Oct. 28, 2023. The Shibuya Ward announced " Shibuya isn't a venue for Halloween events" and has requested foreign tourists and local people to avoid taking part in Halloween parties. Drinking in the streets near Shibuya station has been prohibited from October 27 to October 31, between 6 p.m. and 5 a.m. The security authorities have asked people to refrain from gathering in the area around Shibuya Station for Halloween to prevent accidents similar to the crowd crash accident that occurred in Itaewon, South Korea, last October. ( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Kota Kiriyama / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Fotó: AFP

A kínai turisták alkották a világjárvány előtt a legnagyobb csoportot: az előző hónapban mintegy 256 300-an utaztak a felkelő nap országába, ami 2019 októberhez képest kétharmados csökkenésnek számít, míg az előző hónaphoz viszonyítva 21 százalékos a zsugorodás. A Tajvanról, Szingapúrból és az Egyesült Államokból érkező utazók viszont felülmúlták pandémia előtti szintet – írja a Bloomberg.

A kínaiak visszatérése annak ellenére lelassult, hogy augusztusban megszűnt a Japánba irányuló kínai utazási csoportokra vonatkozó tilalom. A Tokió és Peking közötti feszültség viszont továbbra is megmaradt: Ázsia két legnagyobb gazdasága több kérdésben (Szenkaku-szigetek, csip) is vitában áll, azonban a fukusimai atomerőmű megtisztított, de még mindig enyhén radioaktív hűtővizének tengerbe eresztése kiélezte a konfliktust a felek között.

A kínai  utazási irodák augusztusban arról számoltak be, hogy egyre több kínai mondja le az október eleji hétnapos nemzeti ünnep alkalmából a Japánba tervezett utazást. Szakértők szerint nagyon hosszú ideig tarthat, amíg visszatérnek a szigetországba, de egyelőre a koreai és a nyugati csoportok pörgetik a japán turizmust.

A külföldi látogatók Japánba irányuló költései már a szeptemberig tartó negyedévben meghaladták a járvány előtti szintet, mivel a jen idei árfolyamcsökkenése növelte vásárlóerejüket. Idén eddig a jen a dollárral szemben mintegy 13 százalékkal, az euróval szemben pedig mintegy 14 százalékkal gyengült, de a dél-koreai vonnal szemben is veszített pár százalékot.

A turisztikai szektor jó példa arra, hogy a gyenge jen milyen előnyökkel járhat a gazdaságnak. A másik oldalon viszont a fizetőeszköz gyengélkedése növelte a hazai vásárlók és vállalatok importköltségeit, ami az inflációt táplálta. Japán gazdasága a harmadik negyedévben a vártnál nagyobb mértékben, éves szinten 2,1 százalékkal zsugorodott. A turizmus fellendülése ebben a negyedévben segíthet az országnak, 

hogy elkerülje a technikai recessziót.

Mivel a belföldi kereslet továbbra is visszafogott, a problémák kezelésére Kisida Fumio miniszterelnök egy nagyszabású, adócsökkentéseket és támogatásokat tartalmazó programot jelentett be, amellyel megpróbálják tompítani az emelkedő megélhetési költségek nyomását. Az elemzők azonban kételkednek abban, hogy az intézkedéseknek nagy hatása lesz a gazdaság élénkítésére.

A csomag keretében ideiglenesen csökkentenék a jövedelem- és a lakásadót, ösztönözték a vállalati béremeléseket. A szigetország pénzügyminisztere közölte, hogy a kormány célja a gyenge jen pozitív hatásainak maximalizálása és a negatív hatások enyhítése a legújabb gazdaságélénkítő intézkedésekkel.

Az izraeli háború az egész térségtől elriasztja a turistákat

Súlyos csapást jelent a közel-keleti országok turizmusára az Izrael és a Hamász közötti háború: sorra mondják le vagy halasztják el a tervezett utazásokat, a turisztikai cégek módosítják a túraprogramokat, a nagy légitársaságok pedig az év végéig nem üzemeltetnek járatokat Izraelbe. Még ománi utakat is lemondanak, pedig az ország messze van a konfliktustól.