Közélet

Négyből három palesztin ítéli meg kedvezően az október 7-ei izraeli mészárlást

A tömeges erőszakhoz vezető politikai események gyakran úgy történnek, hogy a szembenálló felek közvéleménye eltérően ítéli meg a fejleményeket. Tipikus példa erre az Izrael október 7-ei megtámadásakor történt mészárlás és túszejtés.

Négyből legalább három palesztin pozitívan ítéli meg Izrael október 7-ei megtámadását – derült ki a palesztin Arab Világ a Kutatásért és Fejlesztésért kutatóintézet (Arab World for Research and Development, AWRAD) közvélemény-kutatásából.

Hamas Israel Conflict
Fotó: NurPhoto via AFP

Ezt az elszántságot annak fényében érdemes értékelni, hogy Izrael válaszként véres hadjáratot indított a Hamász palesztin szervezet ellen a Gázai övezetben, és már maga a támadás is rengeteg izraeli civil életébe került, másokat pedig túszként az övezetbe hurcoltak. 

Az események megítélése a nyugati közvéleményben is vegyes, nagyvárosokban a bevándorló muszlimok és szimpatizánsaik hatalmas tüntetéseket szerveztek a palesztinok mellett és az izraeli ellencsapást elítélve, de volt, hogy a rendőrség alig tudta távol tartani ezektől a demonstrációktól az ellentüntetőket. 

A palesztin áldozatok száma már sokkal nagyobb az izraelieknél

A most nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatásból nem kapunk teljes képet arról, milyen mértékben fárasztotta ki a palesztinokat a 44 napja zajló háború, amelynek a során a fő hadszíntérré vált Gázai övezetben pénteki palesztin becslés szerint már több mint 12 ezren haltak meg, az izraeli veszteség pedig meghaladta az 1500 emberéletet. A kutatást október 31. és november 7. közt végezték 668 palesztin felnőtt részvételével a Gázai övezet déli részében, Judeában és Szamáriában – tette közzé a jns.org

Kicsoda Mohamed Deif, az Izrael elleni pusztító támadás kiagyalója, aki eddig hét merényletet élt túl?

Mohammed Deif szervezte meg az Izraelt és a Gázát háborúba sodró pusztító támadást. Az eddig kevésbé ismert és háttérben lévő férfit több mint 30 éve nem tudja levadászni az izraeli hírszerzés.

Ekkor már egy hónapja folyt azonban a harc, amely azzal kezdődött, hogy a Hamász, illetve katonai szárnya az al-Kasszám Brigádok október 7-én rakétaesőt követően a palesztin irányítás alatt álló Gázai övezetből rátámadt Izraelre. Elképesztő kegyetlenséget tanúsítottak a polgári lakosság ellen, amelyet a palesztinbarát források, illetve a nyugati támogatók vagy tagadnak, vagy azzal indokolnak, hogy a palesztinokat Izrael elnyomta, és a szabadságukért indítottak felkelést, jogosan.

Fotó: AFP

Az AWRAM azt találta, hogy a válaszadók 48,2 százaléka szerint a Hamász „nagyon pozitív” szerepet játszott, 27,8 százalékuk szerint pedig „valamennyire pozitív” szerepet. Csaknem négyötödük úgy gondolta, hogy az al-Kasszám Brigádok pozitív szerepet játszott. A Brigádok az október 7-ei támadás során több mint 1200 embert öltek meg, többnyire civileket, ezreket megsebesítve, és 240 embert túszul ejtettek – teszi hozzá háttárként a jns.org.

Szinte mindenki a közvélemény-kutatásban: nem bocsátjuk meg

Amikor konkrétan a Hamász október 7-ei tetteire vonatkozott a kérdés, a megkérdezett palesztinok 59,3 százaléka „rendkívüli módon” támogatta ezeket, 15,7 százalékuk pedig „valamennyire”. Csak 12,7 százalék fejezte ki az egyet nem értését, 10,9 százalék pedig nem foglalt állást. 

Azonban szinte mindenki – 98 százalék – azt állította, hogy a támadás palesztin mivoltára büszkébbé tette. Ugyanennyien fejezték ki, hogy „sohasem felejtik el és bocsátják meg” a zsidó állam most folyó katonai műveleteit a Hamász ellen. Háromnegyedük pedig abban bízik, hogy a háború palesztin győzelemmel ér véget. 

Amint előre látható volt, az arab országok és a nem arab, de muszlim és a Hamászt és libanoni szövetségesét, a Hezbollahot támogató Irán médiája is a palesztinokkal szimpatizáló jelentéseket ad ki. Már a háború kirobbanásakor születtek előrejelzések, hogy egy megtorlás Gázában Izrael ellen fordítja az arab világot, amellyel pedig korábban a történelmi megbékélés irányába tartottak a folyamatok. Ezt torpedózta meg az erőszak háborús hulláma.

Kiszivárgott a szaúdi–amerikai egyezkedés – órákra rá kitört az izraeli háború

A konspirációs elméletek kedvelőinek: pénteken este kiszivárgott, hogy egyezségre készül Rijád és Washington, amely tartalmazná azt is, hogy Szaúd-Arábia elismerné Izrael államot. Kevesebb mint fél napra rá az Irán támogatta gázai palesztin szervezetek megtámadták Izraelt.

 

 

 

Gázai övezet izraeli háború AWRAD közvéleménykutatás
Kapcsolódó cikkek