Németország jóváhagyta 150 IRIS-T levegő-levegő rakéta szállítását Szaúd-Arábiának, amivel Berlin újraindította a Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolása óta betiltott fegyverexportot a közel-keleti országba. A Diehl német fegyvergyártó cég által gyártott rakétákat a szaúdi Eurofighter vadászgépek használják a jövőben. Az új, még leszállításra váró tétel az elmúlt évek során kimerült készleteket hivatott feltölteni.

A Közel-Keleten is kapósak a német fegyverek.
Fotó: Justin Tallis/AFP

A szaúdi légierő az elmúlt hetekben több, a jemeni a húszik által kilőtt drónt is lelőtt az IRIS-T rakétákat használva. A jelenleg Rijádban tartózkodó Robert Habeck német gazdasági miniszter kijelentette, hogy a sivatagi királyságnak országnak fontos szerepet kell játszania a Közel-Kelet stabilizálásában, többek között az Izrael és a Hamász közötti konfliktus fényében – írja a Reuters.

Világszerte hatalmas botrányt és közfelháborodást okozott 2018 őszén a szaúdi disszidens újságíró, Dzsamál Hasogdzsi meggyilkolása és feldarabolása a közel-keleti ország isztambuli konzulátusán. Utólag kiderült, hogy a gyilkosságot Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös,  az ország de facto vezetője rendelte el.

A nyugati országok és üzleti vezetők az emberülés miatt egy időre elfordultak az olajmonarchiától, Németország például még abban az évben betiltotta a fegyverexportot. Azonban orosz–ukrán háború kirobbanása ebben is változást hozott. 2022. júliusban az ukrajnai háború gazdasági következményeivel küzdve Joe Biden amerikai elnök is tárgyalt a herceggel.

De újjáéledt a szaúdi barátság Törökországgal is, mivel a török gazdaságnak égető szüksége van a szaúdi tőkére, majd négy év szünetet követően Rijádba látogatott Olaf Scholz német kancellár. Így aztán nem meglepő, hogy Németország most már hajlandó fegyvereket eladni Szaúd-Arábiának. 

Ennek kapcsán érdemes megemlíteni, hogy hogy Olaf Scholz kancellár és Annalena Baerbock külügyminiszter kijelentették a héten, hogy Berlin többé nem áll az útjába a további Eurofighterek Rijádnak történő eladására vonatkozó brit terveknek. Az Eurofighter a britek, németek, olaszok és spanyolok közös erőfeszítések révén született meg, így az exporthoz szükséges a német állam engedélye is.

Decemberben Baerbock határozottan elítélte a kereskedelmi hajók elleni húszi támadásokat, és köszönetet mondott Rijádnak, amiért drónok és rakéták lelövésével segít meghiúsítani a hasonló akciókat.

Tony Blair Hasogdzsi megölése és feldarabolása után is szaúdi tanácsadó maradt

Botrányba keveredett a brit baloldalt egykor miniszterelnökként megújító Tony Blair. Kiderült, hogy intézete Szaúd-Arábia tanácsadója maradt azután is, hogy 2018-ban a közel-keleti ország trónörökösének tudtával isztambuli konzulátusukon megölték és feldarabolták Dzsamál Hasogdzsi újságírót. Az intézet az elmúlt hat évben is tanácsaival látta el a szaúdiakat a 2030 Vízió, Szalmán herceg modernizációs programja kidolgozásához.