Nemzetközi gazdaság

Ukrajna számára sorsdöntő ülést tart holnap az Európai Tanács - kiderül, mennyire kompromisszumkész az unió

Az Európai Unió vezetői újabb konfrontációra készülnek február elsején, amikor Brüsszelben tárgyalnak az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós mentőövről. Orbán Viktor miniszterelnök már tett egy kompromisszumos javaslatot, kérdés, mit lép a többi tagállam. Eddig a sajtón keresztüli zsarolás volt a fő fegyver, holnap kiderül, mi van még a tarsolyban.

Az vezetői február 1-jén találkoznak Brüsszelben, hogy ismét megpróbáljanak megegyezni Ukrajna új pénzügyi támogatásáról. Magyarország a múlt hónapban megakadályozta, hogy 2027-ig évente automatikusan 50 milliárd eurót (55 milliárd dollárt) utaljanak Ukrajnának az uniós költségvetésből. 

ORBÁN Viktor
Fotó: MTI

Az Európai Tanács elnöke a héten magabiztosnak tűnő nyilatkozatokat tett arra vonatkozóan, hogy mind a 27 tagállam között megállapodás születik. Orbán Viktor magyar miniszterelnök ugyanakkor egy francia lapnak adott interjújában olyan megjegyzéseket tett, amelyek szerint a megállapodás lehetséges, de ahhoz kompromisszumkésznek kellene lennie a többi tagállamnak is. A magyar fél ugyanis csak azt kéri, hogy a támogatás ne járjon automatikusan, arról évente egyezzenek meg az uniós tagországok. Ebből következően viszont úgy tűnik, meglehetősen optimista volt a tanács elnöke.

Egész pályás letámadás a nyugati médiában

Ez abból is leszűrhető, hogy az elmúlt egy-két hét során alig volt olyan nap, hogy valamely nyugati sajtóorgánum ne írt volna valamilyen Magyarországot alapjaiban támadó fenyegető cikket. Sőt, ha igazat írt a Financial Times, az uniós bürokraták sem rettennének el egy kis zsarolástól. A lap egy kiszivárgott brüsszeli uniós dokumentumra hivatkozva azt állította, hogy eddig példátlan gazdasági retorzióval sújtaná Magyarországot, ha a kormány nem szavazza meg február 1-jén az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós segélyt. Az európai uniós ügyekért felelős miniszter közölte, hogy Magyarország nem enged a zsarolásnak. A Financial Timeshoz eljutott dokumentum szerint uniós tisztviselők kidolgoztak egy tervet, amelynek intézkedései kifejezetten a magyar gazdaság gyenge pontjait célozzák. A dokumentum szerint ha a magyar kormány megvétózza az ukrán támogatásokat a következő uniós csúcson, akkor a közösség állam- és kormányfői megszavazzák, hogy Magyarország végleg elesik az uniós forrásoktól.

Orbán Viktor kompromisszumos javaslata Ukrajna pénzügyi támogatására

A cikk megjelenése után adott interjújában Orbán Viktor rávilágított arra, hogy Magyarország kompromisszumkészségét bizonyítja, hogy beadta derekát a támogatást illetően, csak egy feltételt támasztott, ám a többi tagállam még mereven elzárkózik ettől. Kiemelte: 

Magyarország a másik 26 taggal együtt megszavazza az Ukrajnának szánt 50 milliárd eurót, azzal a feltétellel, ha az EU vállalja, hogy a kifizetés négy éve alatt minden évben újra szavaznak a támogatás folytatásáról. Természetesen a javaslat szerint a kifizetés folytatásáról minden évben egyhangúlag kellene döntenie az Európai Tanácsnak.

A cikk megjelenése után az unió cáfolni igyekezett a Financial Times cikkét, és a dokumentumot egy a magyar gazdaság helyzetéről szóló feljegyzésnek nevezték. Mindenesetre ez a cikk is tökéletesen illeszkedett azok sorába, amelyek démonizálták Magyarországot és elsődleges céljuk volt elbizonytalanítani a magyar kormányt abban, hogy kitartson álláspontja mellett. Ilyen volt a Politico cikke is, amely meg nem nevezett forrásokra hivatkozva (így lényegében saját maga) egyenesen azt követelte, hogy fosszák meg szavazati jogától Magyarországot, vagyis, mint írták, dobják le az atombombát a magyarokra. A Politico természetesen ma is, vagyis a holnapi ülés előtt gyorsan lehozott még egy gyalázkodó cikket, amelyben azt írta: sorsdöntő európai csúcs előtt állunk, amelyen a magyar miniszterelnök pusztítást végezhet.

Ebben a helyzetben ülésezik tehát holnap, február elsején a miniszterek tanácsa, hogy döntés hozzanak Ukrajna további pénzügyi támogatásáról, miközben a keleti szomszédunk tovább vívja súlyos háborúját az oroszokkal. Mindenesetre a brüsszeli tisztviselők óvatos optimizmusukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy a február 1-jei EU-vezetői csúcson megállapodás születik. A budapesti tisztviselők azt is elmondták a Reutersnak, hogy a találkozón eredményre számítanak. Erre válaszul az ugyancsak névtelenséget kérő uniós tisztviselők arról számoltak be a hírügynökségnek, hogy a többi uniós vezető nem akar beleegyezni abba, hogy minden évben felülvizsgálják a Kijevnek nyújtott támogatást. Rá is világítottak arra, hogy miért nem, mint mondták, azértn mert ez esetben Orbán Viktor minden alkalommal élhet a vétójoggal, vagyis Magyarország kevésbé lehetne zsarolható.
 

 

Ukrajna pénzügyi támogatás orosz-ukrán háború Magyarország uniós
Kapcsolódó cikkek