Ursula von der Leyen még nem jelentette be, hogy indul-e újból az Európai Bizottság elnök posztjáért egy második ciklusra, ám azt már elárulta, ha ezt mégis megtenné, akkor folytatná az eddigi politikáját: az európai zöldmegállapodás, a digitális átállás és az ellenálló képesség előmozdítását.

EU Commission President Ursula von der Leyen - Belgian PM Alexander de CrooBRUSSELS, BELGIUM - JANUARY 05: EU Commission President Ursula von der Leyen speaks during a joint press conference with Belgian Prime Minister Alexander de Croo (not seen) in Brussels, Belgium on January 05, 2024. Dursun Aydemir / Anadolu (Photo by Dursun Aydemir / ANADOLU / Anadolu via AFP)
 Az erőskezű vezető sokszor tört borsot a tagállamok orra alá.
Fotó: AFP

Az öntörvényű Ursula von der Leyen sokszor okozott kellemetlenséget a tagállamoknak

A Politico több, névtelenséget kérő bizottsági tisztviselővel beszélt a főnökükről. Az egyikük szerint a tagállamok vezetői sokáig türelmesek voltak vele. A döntéshozók elnézték, hogy von der Leyen úgy képviselt álláspontokat az unió nevében, hogy arról nem egyeztetett velük. Ilyenek voltak az Oroszország elleni uniós szankciók, a Kína-politika aspektusai, az Egyesült Királysággal fenntartott kapcsolatok és a közel-keleti háború kapcsán Izraelt elítélő álláspont.

Súlyos diplomáciai konfliktust okoz az unión belül Ursula von der Leyen

Úgy tűnik, már az uniós politikustársak is megelégelték Ursula von der Leyen hatásköri túlkapásait.

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint a közvélemény szemében úgy tűnik, hogy az uniót az Európai Bizottság elnöke irányítja, nem pedig az Európai Tanács.

Úgy gondolunk rá, és úgy olvassuk a szavait, mintha Európa vezetője beszélne – holott ő valójában fizetett alkalmazottunk, akinek az a dolga, hogy végrehajtsa, azt, amit mi döntünk.

Szavait alátámasztja az egyik tisztviselő is, aki szerint von der Leyen úgy viselkedik, mint akinek nincs főnöke. Beszédes az is, hogy Emmanul Macron francia államfő nemrég Mario Draghit nevezte meg, mint akit örömmel látna az elnökasszony utódjaként.

Mekkora az esély von der Leyen újrázására?

Mivel az Európai Bizottság elnökét az Európai Parlament választja meg az Európai Tanács javaslatára, von der Leyen ellenzőinek meg kell várniuk a júniusi választások után felálló új képviselő-testület megalakulását, hogy lássák az erőviszonyokat egy kihívó sikerességére.

Von der Leyen újrázása egyelőre nem csak azért bizonytalan, mert a vezető még nem jelentkezett be a posztra, hanem mert lehet, hogy a parlamentben nem lesz elég támogatója.

Mint ismert, Angela Merkel volt német védelmi miniszterét olyan szűk többséggel választották meg a bizottság elnökének 2019 nyarán, mint korábban még egy elődjét sem. Akkor a konzervatív Európai Néppárt, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége és a liberális Renew Europe képviselőcsoportok szavaztak neki bizalmat 383 vokssal, ami csupán kilenccel volt több a szükségesnél az akkori 747 fős intézményben. Az előrejelzések szerint a következő ciklusra a fenti frakciók képviselőhelyeket veszíthetnek, és a kárukra az a szélsőjobb törhet előre, ami nem szívleli von der Leyen politikáját.

Egyelőre azonban von der Leyen a favorit. Ezen változhat az Bíróságának döntése tavasszal arról, hogy valóban korlátozta-e a sajtószabadságot, amikor a sajtónak nem adta ki a Pfizer vezetőjének küldött SMS-eit. Nevezetes, hogy 

az elnökasszony 1,8 milliárd Covid-oltás megrendeléséről tárgyalt személyesen a gyógyszergyártó vezetőjével, és a tagállamoknak már csak arra volt lehetőségük, hogy aláírják a kész megállapodást. 

Lengyelország és Magyarország több vakcinaszállítmányt nem vett át, amiért a gyártó beperelte őket. Az ügy miatt egy lobbista tavasszal kérte von der Leyen mentelmi jogának felfüggesztését.