Vietnám az energiaágazattal kapcsolatban álló tisztviselők korrupciós ügyeinek komplett feltárására fókuszál, ahogy a délkelet-ázsiai ország igyekszik úrrá lenni a súlyosbodó energiaválságon. Ha névtelenséget kérő források igazat mondanak és a vizsgálatokat valóban kiterjesztik, akkor a pénzügyi és a kereskedelmi minisztérium tisztviselői mellett üzletembereket is célba vesznek a hatóságok.

Aerial,Skyline,View,Of,Hanoi.,Hanoi,Cityscape,At,Twilight
Aerial skyline view of Hanoi. Hanoi cityscape at twilight
A főváros, Hanoi látképe nem sokban különbözik egy nyugati nagyvárostól.
Fotó: Shutterstock

A források elárulták a Bloombergnek: ez további letartóztatásokhoz vezethet a jövőben. Vietnám az elmúlt években szépen fejlődött, a regionális versenytársainál több és előnyösebb szabadkereskedelmi megállapodással felvértezve – és gyakran a kínai munkabérektől is elmaradó fizetésekkel – egyre nagyobb arányban csábítja a nagyvállalatok gyárait az országba.

Hanoi az utóbbi években abból is profitál, hogy Kína és az Egyesült Államok kereskedelmi háborúja miatt a nyugati cégek termelésük egyre nagyobb részét hozzák el Kínából, Vietnám pedig népszerű célpont lett India és Thaiföld mellett. Az országnak más adottságai is kedvezők, például a föld második legnagyobb ritkaföldfém-készletével rendelkezik. A világ egyik legígéretesebben fejlődő gazdasága Kínához hasonlóan lecsap a korrupcióra, 

de olyan intenzitással, hogy gyakorlatilag leállnak a beruházások a tisztviselők teszetoszasága miatt.

A 2022 elején indított korrupció ellenes kampány miatt a hivatalnokok közül sokan annyira megrettentek, hogy egyszerűen már semmit sem mernek csinálni, inkább egyáltalán nem hoznak döntéseket. A kampány tavaly legmagasabb szintig jutott és távozni kényszerült Nguyen Xuan Phuc elnök, míg Pham Minh Chinh miniszterelnöknek két korrupt helyettesétől kellett búcsút vennie.

A vezetés egyelőre nem áll le: a hatóságok a múlt héten közölték, hogy őrizetbe vették Hoang Quoc Vuongot, a kereskedelmi miniszter korábbi helyettesét és a PetroVietnam néven is ismert Vietnam Oil and Gas Group volt elnökét. A héten nyilvánosságra kerültek a tervek, amelyek szerint egy prominens vietnami üzletasszony és 85 másik személy ellen indul eljárás egy 12,5 milliárd dolláros sikkasztási ügyben.

Pénteken  18 év börtönre ítélték Nguyen Thanh Long volt egészségügyi minisztert, miután bűnösnek találták 2,25 millió dollár kenőpénz elfogadásában. A vád szerint a koronavírus-teszteket gyártó Viet A nevű vállalat lefizette a politikust és más tisztviselőket a pandémia idején, hogy az ő eszközeit használják a kórházakban. A csalás mintegy 172 millió dollár bevételt hozott a cégnek, ebből 34 milliót fordítottak kenőpénzekre. 

Az üggyel összefüggésben összesen több mint száz politikust, tisztviselőt és üzletembert tartóztattak le. 

A volt tárcavezető mellett kattant a bilincs a főváros korábbi polgármesterének csuklóján is, de a cég vezetése sem úszta meg, az ő ügyükben később hirdetnek ítéletet. Az intenzív kampány és a globális kereslet lassulása megtette a hatását: a 2023-ban 5,05 százalékra lassult, ami visszaesést jelent az előző évi 8,02 százalékos bővüléshez képest és elmarad a kormány 6,5 százalékos céljától is.

A vietnámi GDP alakulása
 

Az 2023-ban 4,4 százalékkal, 355,5 milliárd dollárra csökkent tavalyhoz képest, a legnagyobb devizabevételt jelentő okostelefonok szállítása 8,3 százalékkal zsugorodott. Az 8,9 százalékkal, 327,5 milliárd dollárra csökkent, ami 28 milliárd dolláros külkereskedelmi többletet eredményezett tavaly.

További problémát okoz az ugyanis a közelmúltbeli napenergia-fejlesztések ellenére a 100 millió lakosú délkelet-ázsiai ország a szén- és vízenergiára támaszkodik, így a nyári hőség alatt áramkimaradások sújtották az északi tartományaiban található ipari parkokat. Az viszont kétséges, hogy ezt a problémát a tisztviselők letartóztatása megoldaná, még ha bizonyos ügyekben érthető a hatósági szigor.

Rakétahordozó hadihajót ajándékozott Vietnámnak India

India egy aktív szolgálatot teljesítő, rakétahordozó hadihajót ajándékozott Vietnámnak, ami az első ilyen eset az ország 1947-es függetlensége óta. Az indiai haditengerészet közlése szerint a dél-ázsiai országban épített, Kirpan nevű korvett szerdán hagyta el India keleti partvidékét. Újdelhi és Hanoi az elmúlt években látványosan megerősítette kétoldalú kapcsolatait, mivel mindkét ország tart az egyre inkább növekvő kínai befolyástól.