A cseh határ közelében tiltakoztak csütörtökön cseh, szlovák és lengyel gazdák, akikhez magyarok is csatlakoztak. Lezártak több határátkelőt is a bürokrácia csökkentését és az uniós agrárpolitika módosítását követelve.

Nemzeti lobogóval tüntettek a cseh gazdák.
Fotó: Illyés Tibor

A cseh–szlovák határon lévő Hodonin–Holic átkelő több mint egy órán keresztül zárva volt, mert több száz traktor sorakozott fel az autópályán – tudósított a Reuters. A hírügynökség beszámolója szerint 

magyar gazdák is érkeztek buszokkal,

a tiltakozók nemzeti zászlókat lengettek, és táblákat tartottak fel „Stop a bürokráciának” és „Stop az ukrán gabonának” felirattal.

A Reuters megszólaltatott egy hatvanéves szlovák gazdát, aki szerint az ágazatot „százmillió probléma” fenyegeti, veszélyezteti a versenyképességét. „A legnagyobb probléma a bürokrácia” – jelentette ki Vladimir Chovan.

Cseh és lengyel gazdák lezártak egy határátkelőt a közös szakaszon is, valamint egy időre megbénult a Németországgal közös reitzenhaini átkelő is.

Gazdademonstráció a V4 országok agrárkamarái szervezésébeHolíc, 2024. február 22.
Tiltakozók az ukrán import korlátozásáért, valamint a gazdákat ellehetetlenítő brüsszeli intézkedések elleni közös gazdademonstráción a visegrádi négyek (V4) agrárkamarái - köztük a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara - szervezésében a szlovák-cseh határon, a szlovákiai Holícon 2024. február 22-én.
MTI/Illyés Tibor
Több határátkelőt lezártak. Fotó: Illyés Tibor / MTI

A cseh agrárkamara jelentése szerint háromezer traktor vett részt a tiltakozásokban országszerte, és nem csupán magyar, hanem német, lengyel, litván és lett gazdák is csatlakoztak cseh és szlovák kollégáikhoz. A tiltakozások már gyakorlatilag átterjedtek az egész Európai Unióra Franciaországtól kezdve Németországon át Spanyolországig.

A tény, hogy a gazdák az egész EU-ban tiltakoznak, egyértelmű jele annak, hogy alapvető fontosságú a közös agrárpolitika újraértelmezése

– írta közleményében a cseh agrárkamara. „A mezőgazdaság elsődleges feladata továbbra is az élelmezésbiztonság garantálása, a minőségi és biztonságos élelmiszerek előállítása, miközben fenntartja a gazdálkodók gazdasági életképességét” – tették hozzá

Pozsonyban a gazdák két kilométeres traktoros felvonulást tartottak.

Ukrajna közben határozott fellépést sürgetett az Európai Bizottságtól, miután a lengyel gazdák kedden blokád alá vették az ország Lengyelországgal közös határát.

Gazdademonstráció a V4 országok agrárkamarái szervezésébeHodonín, 2024. február 22.Cseh tiltakozók az ukrán import korlátozásáért, valamint a gazdákat ellehetetlenítő brüsszeli intézkedések elleni közös gazdademonstráción a visegrádi négyek (V4) agrárkamarái - köztük a magyar Nemzeti Agrárgazdasági Kamara - szervezésében a szlovák-cseh határon, a csehországi Hodonínban 2024. február 22-én.MTI/Illyés Tibor
Traktorok foglalták el az utakat. Fotó: Illyés Tibor / MTI

A közép-európai gazdák dühösek a külföldről, különösen Ukrajnából jelentkező, szerintük tisztességtelen verseny miatt, miután az EU 2022-ben úgy döntött, hogy eltekint az ukrán élelmiszer-behozatalra kivetett vámoktól.

Robert Fico szlovák miniszterelnök csütörtökön kijelentette, hogy Szlovákia fenntartja az Ukrajnából származó bizonyos mezőgazdasági termékekre vonatkozó tilalmat, miután az EU egy évvel tervezi meghosszabbítani az Ukrajnának adott engedményeket.

A gazdák ugyan a növekvő papírmunka miatt is elégedetlenek, de ahogy Andrej Gajdos, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) egyik alelnöke a cseh–szlovák határon tüntetőknek mondta, „nem az ellen, hanem az Európai Bizottság igazságtalan döntései ellen” tiltakoznak. 

Gazdák vagyunk, a földön akarunk dolgozni… Nem papírokat kitölteni és a számítógép mögött üldögélni

– tette hozzá.