Nemzetközi gazdaság

A dél-koreai elnökkel tárgyalt Zuckerberg – a Facebooknak szüksége van az ország félvezetőire

Zuckerberg hosszú távú együttműködésről tárgyalt Jun Szogjol dél-koreai elnökkel. Korea készen áll támogatást nyújtani a további fejlesztésekért.

Jun Szogjol dél-koreai elnök csütörtökön fogadta a Facebook internetes közösségi platform alapítóját, Mark Zuckerberget, a találkozón az úgynevezett kiterjesztett valóság (XR) és a mesterséges intelligencia (AI) területén belüli együttműködésről tárgyaltak. 

Meta founder and CEO Mark Zuckerberg speaks during Meta Connect event at Meta headquarters in Menlo Park, California on September 27, 2023. (Photo by JOSH EDELSON / AFP)
Fotó: AFP

A megbeszélésen megvitatták a Zuckerberg vezette Meta és az ágazatban érintett dél-koreai vállalatok együttműködésének módját. Kitértek arra is, hogy szükség van a Metára mint globális felületre a megbízható digitális társadalom kiépítésében – közölte Szong Tejun, az elnöki hivatal nemzeti politikáért felelős igazgatója. Jun kiemelte, hogy a dél-koreai vállalatok előkelő helyet szereztek maguknak a memóriachipek gyártásának területén, amelyek kulcsfontosságú elemei a mesterséges intelligenciát alkalmazó rendszereknek, majd hozzátette, hogy a kormány készen áll támogatást nyújtani a további fejlesztésekhez, amit a dél-koreai és amerikai kormányzat már meglévő szoros együttműködése is alátámaszt.

Az elnök hangsúlyozta, hogy Dél-Korea az okos elektronikai és hordozható eszközök, illetve okos autók terén kiépített, széles körű portfóliójával képes a Meta mesterséges intelligenciára épülő technológiáját alkalmazó, kiemelkedő platformmá válni

– közölte Szong, hozzátéve, hogy az elnök kijelentette; a dél-koreai ipar kész aktívan támogatni mindazt, amit a Meta elképzelt és eltervezett.

Zuckerberg elismerte, hogy jelentős mértékben szükséges a dél-koreai gyártású elemekre támaszkodniuk, figyelembe véve a tajvani geopolitikai helyzet kockázatait a félvezetőgyártásban. Többek között arra is kitértek, hogy 2024-ben több országban – köztük Dél-Koreában és az Egyesült Államokban is – választásokat tartanak. 

Jun ezenfelül felhívta a figyelmet a mesterséges intelligencia okozta veszélyekre, köztük az álhírterjesztésre, az emberi arcokat és viselkedést is utánozni és hamisítani képes deepfake-re, illetve a mesterséges intelligenciára épülő tartalomgyártás más kihívásaira. 

Zuckerberg kiemelte, hogy a Meta erőfeszítéseket tesz a választási csalások elkerüléséért, például a mesterséges intelligenciával előállított videók esetében vízjelek elhelyezésével

– közölte az elnöki iroda tisztviselője.
Zuckerberg előzőleg az LG Electronics és a Samsung Electronics dél-koreai technológiai óriáscégek vezetőivel is tárgyalt a jövőbeli közös munkáról.

 

AI Mark Zuckeberg Dél-Korea Meta
Kapcsolódó cikkek