Hosszabb távon a bevándorlás és a vendégmunkások foglalkoztatása nem tudja megoldani Hollandiában a munkaerőhiányt – olvasható a holland gazdaságpolitikai elemző intézet (CPB) szerdai közleményében. A holland gazdasági és klímaügyi minisztérium részeként működő intézet elemzése szerint a vendégmunkások enyhíthetik a hiányt egyes ágazatokban, de a nyelvi korlátok miatt nem tudnak minden szektorban dolgozni. 

Espel,,The,Netherlands-,April,19,,2019:,Agricultural,Workers,Reviewing,Orange
Fotó: Shutterstock

Ha egyre több külföldi munkavállaló érkezik Hollandiába, az azt is jelenti, hogy többen költenek pénzt, ami növeli az áruk és szolgáltatások iránti keresletet, így még több munkavállalóra lesz szükség – állapította meg a CPB.

Hollandia munkaerőpiacán évek óta több az üres álláshely, mint az álláskereső.

A munkaerőhiány szinte minden iparágat érint. „Ez számos vállalatra és szervezetre nézve következményekkel jár, és megnehezíti a társadalmi kihívások megvalósítását olyan területeken, mint a lakhatás, az egészségügy, az oktatás és az energetikai átállás” – közölte az intézet. A CPB igazgatója, Pieter Hasekamp szerint a munkavállalók átképzése, a külföldről történő munkaerő-toborzás, a részmunkaidőről teljes munkaidőre való átállás, valamint a munkanélküliek ösztönzése a munkába állásra nem életképes megoldások. Hangsúlyozta, hogy az államnak kell ezen a területen beavatkoznia.

A kormány úgy csökkentheti a munkaerő iránti keresletet, hogy világos döntéseket hoz a társadalmi kihívások kezelésében és a kiadások növekedésének korlátozásában

– jelentette ki.

Véleménye szerint kormánynak javítania kellene a foglalkoztatási feltételeket a munkaerőhiánnyal küzdő kulcsfontosságú ágazatokban, például az egészségügyben vagy az oktatásban, hogy vonzóbbá tegye őket más szektorokhoz képest. Hozzátette, hogy az alacsonyabb kormányzati kiadások kevesebb keresletet jelentenek az áruk és szolgáltatások iránt. Ez lehűti a gazdaságot, és több ember áll majd rendelkezésre más ágazatok számára. Emellett a kormánynak egyszerűsítenie kellene törvényeit és rendeleteit, így kevesebb munkavállalóra lesz szükség az olyan kormányzati szolgáltatói szektorokban, mint például az adóhatóság.

Belső tartalékokból is elérhető az ötmillió foglalkoztatott Magyarországon – podcast

Elérhető az ötmillió foglalkoztatott Magyarországon a vendégmunkások bevonása nélkül – mondta a Világgazdaság podcastsorozata, a Bruttó legújabb adásában Szalai Piroska, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem munkatársa. A munkaerőpiaci szakértő szerint kedvező események zajlanak a hazai munkaerőpiacon, a emelkedése pedig a fluktuáció erősödéséből fakad.