Nemzetközi gazdaság

Adóemeléssel pótolná az elmaradó amerikai pénzeket Kijev

Az Egyesült Államokban továbbra sincs döntés a Kijevnek nyújtandó segélyekről. Ukrajna felkészült arra a forgatókönyvre is, ha Washington nem ad egy vasat sem.

Ukrajna olyan terven dolgozik, amely segít hozzájutni a számára szükséges pénzügyi forrásokhoz, és fedezi az orosz–ukrán háború kiadásai miatt keletkező költségvetési hiányt, hanem az Amerikai Egyesült Államok pénzügyi támogatása továbbra sem érkezne meg – adta hírül a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Quarter dollar over 100 dollar bill
amerikai támogatás, orosz-ukrán háború, Ukrajna, adó
Ukrajna már nagyon várja az amerikai pénzeket.
Fotó: Getty Images

A hírek szerint Kijev terve három fontos kulcselemet tartalmaz:

a belföldi kötvényeladások bővítését, az adók emelését és a kiadások csökkentését.

A Bloomberg értesülései szerint Ukrajna ezt a tervet a Nemzetközi Valutaalap munkatársainak jövő heti háromnapos kijevi látogatásán fogja bemutatni.

A hírügynökség ukrán tisztviselőkre hivatkozva azt írja, hogy habár Ukrajna teljesíti kötelezettségeit, a Pénzügyminisztérium és a jegybank is úgy gondolja, hogy fennáll a veszélye annak, hogy az IMF igazgatósága fiskális terv nélkül nem hagyja jóvá a hitelcsomag következő részletét, ha az amerikai források a továbbiakban is zárolva maradnak.

A Nemzetközi Valutaalaptól a tervek szerint 2024-ben 5,3 milliárd dollárt kapna Ukrajna.

Bár az Egyesült Államokban még mindig vita zajlik a Kijevnek nyújtandó támogatásokkal kapcsolatban, az Ukrán Nemzeti Bank továbbra is azzal a forgatókönnyel számol, hogy a Washington által folyósított segélyek a következő hónapokban újraindulnak majd, és az IMF osztja ezt a nézetet.

Olaf Scholz: Ukrajna képtelen lenne megvédeni magát további amerikai támogatás nélkül

Olaf Scholz német kancellár azt mondta, hogy ő és Joe Biden amerikai elnök egyetért abban, hogy Ukrajna nem tudná megvédeni magát Oroszországtól amerikai segítség nélkül.

 

 

Ukrajna Amerikai Egyesült Államok IMF orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek