Az amerikai választók relatív többsége Joe Biden jelenlegi elnök helyett inkább az újbóli jelöltségre törekvő Donald Trump volt elnökre bízná a gazdasági ügyek kezelését a Financial Times és a Michigani Egyetem Stephen M. Ross Üzleti Karának hétfőn bemutatott, közös felmérése szerint.

A felmérés annak ellenére is Trumpnak kedvez, hogy az amerikaiak többsége szerint javul a pénzügyi helyzetük.
Fotó: AFP

A londoni gazdasági napilap által ismertetett, reprezentatív vizsgálat 1006 résztvevőjének 42 százaléka Trump, 31 százaléka Biden gazdaságkezelési képességeiben bízik jobban.

A válaszadók 21 százaléka egyikükre sem bízná szívesen az amerikai gazdaságot.

A Financial Times hangsúlyozza: a felmérés annak ellenére is Trumpnak kedvez, hogy az amerikaiak többsége érzékel bizonyos javulást személyes pénzügyi helyzetében, és a gazdasági kilátásokat is derűlátóbban ítéli meg, mint korábban.

Arra a kérdésre, hogy miként jellemezné pénzügyeinek jelenlegi állapotát, 46 százalék mondta azt, hogy kényelmes életvitelt tud biztosítani magának, és költségeinek kifizetése után is marad valamennyi pénze. Az így nyilatkozók aránya 3 százalékponttal emelkedett a tavaly novemberben elvégzett hasonló felmérés óta.

A válaszadók 27 százaléka kitűnőnek vagy jónak minősítette az amerikai gazdaság állapotát: novemberben 21 százalék nyilatkozott ugyanígy.

Nem változott viszont azoknak az aránya, akik megfelelőnek tartják Biden gazdaságpolitikáját: tavaly novemberben és most is 36 százalék mondta azt, hogy elégedett a demokrata párti elnök gazdasági teljesítményével.

Az átlagon belül éles választóvonal húzódik a két nagy párt támogatói között: a demokrata szavazók 71 százaléka, a republikánusok alig 5 százaléka helyesli Joe Biden gazdaságpolitikai tevékenységét.

Erik Gordon, a Michigani Egyetem Stephen M. Ross Üzleti Karának professzora a Financial Timesnak nyilatkozva úgy vélekedett: mindezek alapján Bidennek „nem sok embert sikerült meggyőznie arról”, hogy elnöksége alatt a gazdaság jól teljesít.

Gordon szerint Biden ismételt kijelentései és az őt igazoló kormányzati adatok ellenére sem sikerült „elmozdítani az elégedetlenségi mutatót”. A professzor hangsúlyozta: a felmérés tanúsága szerint a választók harmada úgy vélekedik, hogy Joe Biden gazdaságpolitikája súlyos károkat okozott az amerikai gazdaságban.

Taylor Swiftnek üzent Donald Trump

A volt elnök szerint nincs az az Isten, hogy Swift Biden mögé áll.