Végérvényesen eltűnhet a spanyol nemzeti étel, a paella készítéséhez hagyományosan használt rizs, az ugyanis betiltotta azt a szert, amelytől a gazdák függtek, hogy megakadályozzák egy gombafertőzés elkerülését. Újabb példa ez arra, hogy mennyire feldühítik és ellehetetlenítik a közös környezetvédelmi szabályok az agrártermelőket.

Paella,,A,Classic,Spanish,Rice,Dish,,Being,Prepared,For,Takeaway.
A bomba rizs a legmegfelelőbb a paella készítéséhez, mert nem lehet túlfőzni.
Fotó: Shutterstock

Az arroz bombát vagy bomba rizst szinte kizárólag Spanyolországban termesztik, de a pyricularia gomba miatt tavaly a termés csak a fele volt a tízéves átlagnak, panaszkodott a Reutersnek három valenciai termelő.

Tönkreteszik a termelőket a szabályozások

A bomba rizs „nagy valószínűséggel el fog tűnni. A terményünket tönkreteszik a szabályozások” – nyilatkozta a hírügynökségnek Miguel Minguet, aki az Albufera Nemzeti Parkban termeszt rizst. Közben a legnagyobb globális exportőrök, így Brazília, India és Kambodzsa nagymértékben támaszkodik ugyanarra a növényvédőszerre.

A gazdák Európa-szerte tiltakoznak az utóbbi időben az uniós szabályozások és az olcsó, többek között ukrán agrárimport ellen, Spanyolországban ezen a héten tüntettek. A megmozdulások rávilágítanak arra, hogy az EU milyen nehezen tudja összeegyeztetni fenntarthatósági törekvéseit azzal a céljával, hogy az élelmiszer-termelés terén önellátóbbá váljon, hogy kiküszöbölje az ellátási láncok fennakadásait.

Sunset,In,A,Rice,Field,Of,The,"albufera,Of,Valencia",
A gazdák negyven évig használták a 2018-ban betiltott gombaölőszert.
Fotó: Shutterstock

Az Európai Bizottság már meghátrálásra kényszerült: Ursula von der Leyen elnök kedden javasolta, hogy vonják vissza a növényvédő szerek használatának felére csökkentésére irányuló uniós tervet. Szabadabb kezet ad Brüsszel a tagállamoknak is az ukrán agrárimport korlátozásában.

Az EU-ban káros, máshonnan jöhet

Az EU 2018-ban tiltotta be a tricyclazole-t, mert azt találta, hogy az káros az emberi szervezetre. A gazdák negyven éven keresztül használták ezt a szert, hogy védjék a Spanyolország lápos vidékein termesztett különleges rizsfajtát.

Leginkább azonban talán az háborítja fel a gazdákat, hogy az EU engedi olyan rizs importját, amelyben kicsi mennyiségben megtalálható a gombaölőszer. 

Egy szabály vonatkozik Európára és egy másik a blokkon kívüli termelőkre

– ért egyet a termelőkkel Emilio Gonzalez, a Cordobai Egyetem agrártudományi professzora.

Moscow,,Russia,,August,12,,2023.,Calasparra,Rice,Or,Arroz,Calasparra
A termés csökkenése miatt három év alatt megduplázódott a bomba rizs ára.
Fotó: Shutterstock

Az Albufera vizes élőhelyen termelő gazdák még legalább két másik gombaölő szert azonban használhatnak. Ezek a szerek beszűrődnek az ökoszisztémába, és hatással vannak a garnélarák populációira – derült ki egy 2023-as tanulmányból, amelyet Andreu Rico, a Valenciai Egyetem biodiverzitás-kutatója vezetett. A rizs „intenzív monokultúra, ahol a betegség könnyen terjed egyik szántóföldről a másikra” – hangsúlyozta a kutató.

Hiány és áremelkedés

A bomba rizs ára a termelésének csökkenése miatt három év alatt megduplázódott, és kilónként már öt euró felett (több mint 1900 forintért) árulják a boltokban.

Supermarkets,In,Countries,Such,As,Spain,,italy,,United,States,Or
Hónapok óta hiány van a paellához való rizsből a spanyol boltokban.
Fotó: Shutterstock

Spanyolország legnagyobb szupermarketlánca, a Mercadona megerősítette, hogy 

az elmúlt hónapokban hiány volt ebből a rizsfajtából,

de a kínálat „fokozatosan helyreáll szinte minden” üzletükben.

A bomba rizst azért használják más fajták helyett a paella főzéséhez, mert melegítéskor „harmonikaszerűen tágul”, ami azt jelenti, hogy nehéz túlfőzni, magyarázta Rafael Vidal ismert paella szakács, aki Valencia melletti éttermében tanfolyamokat tart leginkább tengergyümölcsivel, nyúllal, csirkével, zöldbabbal és vajbabbal készülő az étel főzéséről.