Az Európai Bizottság szerdán intézkedéseket javasolt az Ukrajnából származó agrárimport korlátozására és nagyobb rugalmasságra a szabályozásban, hogy megpróbálja megbékíteni a Franciaországban és az több más tagállamában tiltakozó termelőket.

French farmers drive tractors to take part in road block protests on the A6 highway near Ormoy, south of Paris, on January 29, 2024, amid nationwide protests called by several farmers unions on pay, tax and regulations. Local branches of major farmer unions FNSEA and Jeunes Agriculteurs announced on January 27, 2024, a "siege of the capital for an indefinite period" starting at 2 p.m. on January 29, 2024, as some farmers deem the government's announcements in favor of the sector are insufficient. (Photo by EMMANUEL DUNAND / AFP)
Emmanuel Macron elnököt aggasztja a gazdák tiltakozása.
Fotó: Emmanuel Dunand / AFP

Brüsszel korábban jelezte, hogy kész újabb egy évvel, 2025 júniusáig meghosszabbítani az importvámok felfüggesztését az ukrán agrártermékekre. A döntést eredetileg 2022-ben hozták meg, hogy támogassák az ukrán gazdaságot az orosz invázió után, amely elzárta a hagyományos kiviteli útvonalat a Fekete-tengeren keresztül.

A tagállamoknál pattog a labda

Az Európai Bizottság javaslatát még jóvá kell hagyniuk a tagállamoknak és az Európai Parlamentnek. 

Ha ez megtörténik, akkor a legérzékenyebb termékek – baromfi, tojás és cukor – esetében „vészféket” vezetnek be, amely lehetővé teszi a vámok kivetését,

ha a behozatal meghaladja a 2022-es és 2023-as átlagos szintet.

Emellett lehetővé teszi az EU-tagállamok számára, hogy ideiglenes intézkedéseket vezessenek be, ha a piacukat megzavarja más mezőgazdasági termékek, például a gabonafélék importjának megugrása. Egyelőre ilyen korrekciós intézkedések csak akkor voltak lehetségesek, ha az egész EU érintett volt.

Farmers' protests - Stuttgart23 January 2024, Baden-Württemberg, Stuttgart: A gallows with a traffic light and a tractor stands on a street in Stuttgart. Farmers are using it to protest against the German government's agricultural policy. Photo: Bernd Weißbrod/dpa (Photo by BERND WEISSBROD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
A gazdák tiltakozása lassan kiterjed az egész EU-ra.
Fotó: AFP

A Reuters a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy Ukrajna uniós szomszédai – Bulgária, Magyarország, Lengyelország, Románia és Szlovákia – panaszkodtak, hogy a mezőgazdasági termékek behozatala felborította piacaikat, ami a mezőgazdasági termelők és a teherfuvarozók tiltakozásához vezetett.

Macron is kongatta a vészharangokat

Mivel a közvélemény-kutatások szerint a szélsőjobboldal győzelmet arat majd a júniusi európai parlamenti választásokon, amit szeretnének elkerülni, Emmanuel Macron francia elnök kedden szintén egyértelmű intézkedések meghozatalára szólított fel az ukrán importot illetően. 

A francia gazdák több mint két hete tiltakoznak a növekvő költségek és az olcsó élelmiszerimport miatt.

A francia és belga gazdák szerdán, egy nappal az uniós csúcstalálkozó előtt többtucatnyi blokádot hoztak létre az autópályákon és egy konténerkikötőhöz vezető bekötőutakon.

Farmers gather and block the A63 motorway with their tractors in Mios, near the bassin d'Arcachon, southwestern France, on January 31, 2024. Convoys of tractors edged closer to Paris, Lyon and other strategic locations in France on January 31, as thousands of protesting farmers appeared to ignore warnings of police intervention if they cross red lines laid down by ministers. Farmers' unions, unimpressed by concessions offered by the president's government, encouraged their members to fight on for higher incomes, less red tape and protection from foreign competition. (Photo by Christophe ARCHAMBAULT / AFP)
Sorra zárják le a traktorok az utakat.
Fotó: Christophe Archambault / AFP

A bizottság azt is javasolta, hogy az uniós mezőgazdasági termelők 2024-re mentesüljenek az alól a kötelezettség alól, hogy földjeik egy minimális hányadát parlagon tartsák, miközben továbbra is részesülnek az uniós mezőgazdasági támogatási kifizetésekben.

A gazdálkodók ehelyett nitrogénmegkötő növényeket, például lencsét vagy borsót, illetve a főnövény ültetése között növő köztes növényeket termeszthetnének növényvédő szerek alkalmazása nélkül.

A bizottság azt is javasolta, hogy egy évvel hosszabbítsák meg a Moldovából származó behozatalra kivetett vámok felfüggesztését 2025 júliusáig.