A piacon örömmel nyugtázzák, hogy Irán külügyminisztere, Hoszein Amir-Abdollahian szerint az izraeli–Hamász konfliktus közelebb kerülhet a diplomáciai megoldáshoz. Hétfő délután a Brent 82 dollár alá is benézett, míg az amerikai WTI hordójáért 76 dollár fölött kellett fizetni.

Oil,Pumping,Chair,In,The,Fields,Of,Siberia.,Oil,And
Fotó: Shutterstock

Ugyan az iráni politikus sok konkrétumot nem árult el a Hamász magas rangú vezetőivel folytatott tárgyalásairól, de a kereskedők már azt is örömmel nyugtázták, hogy egyértelműen diplomáciai megoldásról beszélt. Közben a jemeni húszik folytatták támadásaikat, míg az izraeli hadsereg támadta Rafah városát.

A Brent árfolyama 5 nap
 

Az olaj azt idei évben szűk, 10 dolláros sávban mozgott, mivel a közel-keleti konfliktus miatti idegességet részben ellensúlyozta a bőséges globális kínálat és a bizonytalan kereslet. Varga Tamás, a PVM olajbróker elemzője szerint egy jelentősebb árugráshoz olyan szélsőséges forgatókönyvre lenne szükség, ami a kőolajellátást közvetlenül zavarná meg. Ilyen lehet például az Egyesült Államok Irán elleni támadása.

Különösen a kínai olajéhség kisebb, mint amire számítottak, ugyanis a kínai gazdaság a korábbi előrejelzéseknél nehezebben pörög fel. 
A Goldman Sachs elemzői szerint az általános gazdasági helyzet következtében nagy felfutás nem várható egyhamar a⁠⁠z elektromos autók elterjedésében, azaz az olajra továbbra is garantáltan szükség lesz. 

A kereskedők ezen a héten az OPEC és a Nemzetközi Energiaügynökség havi jelentéseit várják.