Valóságos palotaforradalom tört ki a Deutsche Banknál, miután egy körlevél több mint 10 ezer alkalmazott számára szigorítja az otthoni munkavégzést – számol be az esetről a Handelsblatt című lap.  

November,2013,-,Berlin:,Brands:,The,Logo,Of,The,German
A Deutsche Bank egyik berlini irodája – a munkaidő 40 százalékát töltik bent a dolgozók.
Fotó: 360b 

A német üzleti lapnak több bennfentes is elmondta, hogy az intraneten több mint 500 kritikus hozzászólás érkezett a nyártól érvényes szigorúbb szabályokkal kapcsolatban. Most Christian Sewing vezérigazgató és Rebecca Short szervezési vezető egy újabb e-mailben próbálta csillapítani a hullámokat – egyelőre kevés sikerrel.   

Az elégedetlenséget az otthoni munkavégzésre vonatkozó új szabályozás váltotta ki, amelyet Sewing és Short e-mailben jelentett be. A jövőben a vezetőknek legalább négy napot az irodában kell dolgozniuk.  

Az összes többi alkalmazottra 40 százalékos home office felső határ vonatkozik majd.  

Bár a legtöbb munkaszerződésben ez a szabály szerepel, a felettesekkel egyeztetve 60 százalékos felső határ is lehetséges volt, ezt ki is használták az alkalmazottak.   

A Handelsblatt értesülései szerint jelenleg több mint tízezer alkalmazott dolgozik otthonról három napot egy héten. Sewing és Short most nagyobb következetességet és egységes megközelítést sürget, amely a bank egészére, minden régióra és minden üzleti és infrastrukturális területre érvényes.

A menedzsment azzal érvel, hogy megközelítésük más bankoknál és más ágazatokban is megfigyelhető. 

Sok versenytársunk az elmúlt hetekben és hónapokban csökkentette az otthoni munkavégzés arányát, egyes esetekben jelentősen nagyobb mértékben, mint mi

– áll a levélben. Az irodában együtt töltött idő Sewing és Short szerint nagyon fontos, ugyanis ösztönzi a munkavállalók közötti interakciót, s így növeli a hatékonyságot. Korábban a bank arra használta ki a home office-t, hogy csökkentse az irodahelyiségek méretét. Ennek eredményeként sok alkalmazott panaszkodik arra, hogy egyes területeken már nagy zsúfoltság alakult ki.