Lengyelország 137 milliárd euró uniós finanszírozáshoz juthat az Európai Bizottság (EB) mai döntése nyomán, miután az EB szerint Varsó végrehajtotta a Brüsszel által kért jogállamisági reformokat. A tagállamok általi megerősítése után a Bizottság mai értékelése lehetővé teszi, hogy a következő hetekben 6,3 milliárd eurót folyósítsanak Lengyelországnak az összesen 59,8 milliárdos helyreállítási alapból – közölte az uniós testület.

Euro,Banknotes,On,The,Europe,Map.,Concept,Of,Eurozone,,European
Fotó: Shutterstock

A Bizottság úgy véli, hogy a közép-európai ország már teljesíti az EU Alapjogi Chartájához kapcsolódó feltételeket, ami lehetővé teszi, hogy Lengyelország 76,5 milliárd euróhoz jusson a kohéziós forrásokból. Az EB közölte: teljes helyreállítási alap további folyósítása, a tervben meghatározott mérföldkövek és célok kielégítő teljesítésétől függően, 2026 végéig történik.

Magyarország és Lengyelország esetében hasonló indokokkal tartották vissza az uniós támogatásokat: Brüsszel különböző jogállamisági és igazságszolgáltatási problémákra hivatkozva fagyasztotta be a forrásokat. A magyar kabinet végeláthatatlan tárgyalásokat folytatott az uniós vezetéssel, és tucatnyi reformot hajtott végre, így decemberben a Bizottság közölte: felszabadít 10 milliárd euró kohéziós forrást Magyarországnak.

Brüsszel kibökte, miért nem jön az összes pénz: bevándorlás, gyermekvédelmi törvény

Magyarázatot fűzött döntéséhez az Európai Bizottság arról, miért nem utalják az összes Magyarországnak járó pénzt, csak egy részét. Olyan indokok is szerepelnek a listán, amelyeket a hazai kormánypártok jogi köntösbe bújtatott politikai támadásnak ítélnek. Az is kiszivárgott, hogy a magyar kormányt rendszeresen bíráló politikai pártok a kezdődő európai uniós csúcs előtt az utolsó pillanatokban is igyekeztek megakadályozni, hogy Magyarország hozzájuthasson a neki járó, de visszatartott eurótízmilliárdokhoz.