Hétvégén is folytatódtak a gazdatüntetések Európa-szerte, Olaszország, Lengyelország, Bulgária és Görögország mellett Spanyolországban is ellepték az utakat traktoraikkal a mezőgazdaságban dolgozók.

Demonstrators wave an Ikurrina Basque regional flag and a Spanish flag as they gather during an ongoing farmers protest over heavy regulation and cheaper imports, in front of the Metropolitano stadium in Madrid on February 10, 2024. Angry farmers have been protesting across Europe over rising costs, high fuel prices, bureaucracy and the environmental requirements in the EU's Common Agricultural Policy (CAP) and its forthcoming "Green Deal". (Photo by OSCAR DEL POZO / AFP)
Nem hátrálnak meg a gazdák Spanyolországban sem. Fotó: OSCAR DEL POZO / AFP


Spanyolországban is egyre forróbb a helyzet

Barcelonától Pamplonán át Madridig mindenütt tiltakoznak az uniós környezetvédelmi szabályok, adók és bürokrácia miatt, illetve kifogásolják, hogy az EU-n kívülről – például Marokkóból vagy Ukrajnából - behozott agrártermékekre nem vonatkoznak a szigorú előírások.

Madridban botokkal és könnygázzal oszlatta fel a rendőrség az egyik tüntetést – írja a Magyar Nemzet. A mezőgazdasági dolgozók és teherszállítók egy csoportja az Atlético Madrid stadionja mellett gyűltek össze azzal a szándékkal, hogy az M-40 es autópályára vonuljanak, és elzárják a forgalom elől.

Miután néhányan megpróbálták átugrani az út és a stadion között húzódó kerítést, a rendőrség erőszakkal szorította vissza az egyre dühösebb tüntetőket. A helyszínen készült felvételeken hallani lehet, hogy a megmozdulás résztvevői a szocialista kormányt szidják. Egyikük a magasba emeli darabokra tört megafonját

Ez a spanyol demokrácia

– mondja.

Egyre több az erőszakos összetűzés a gazdák és a rendőrök között

A tiltakozók úgy vélik, hogy a rendőri fellépés túlságosan agresszív volt velük szemben. Az EFE hírügynökség információi szerint többen is megsérültek.

A hatodik napja tartó demonstrációkon amellett, hogy követelik az uniós agrárpolitika egyszerűsítését és észszerűsítését, a spanyol kormány ellen is mozgósításokat szerveznek. Egyebek mellett méltányos árakat, kevesebb bürokráciát, a történelmi aszály okozta károk elhárítását követelik Pedro Sánchez miniszterelnöktől is.

Az elmúlt napokban az ország minden pontján autópályákat, autóutakat és kikötőket torlaszoltak el traktorok és élőlánc segítségével, de több ezer munkagéppel vonultak be Barcelona belvárosába is.

Ciudad Realban szintén összetűzés alakult ki a gazdák és a rendőrök között, miután megpróbálták traktorokkal blokkolni a belváros forgalmát. Az itt tüntetők egyik csoportja 25 ezer liter francia bort eresztett ki egy kamionból az illetékes hatóság épülete elé, hogy így tiltakozzon a spanyol kormány vízügyi politikája ellen. A gazdálkodók szerint a vízforrások nem kielégítő védelme, kezelése és elosztása, valamint a megfelelő öntözőrendszerek hiánya ugyanis jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy az országot második éve sújtó aszály miatt az átlagosnál is súlyosabb károkat kell elszenvedniük.

A gazdák nem hátrálnak meg 

A tüntetések kezdete óta már 31 embert vettek őrizetbe Spanyolországban és több mint 8400 főt büntettek meg. A mezőgazdasági dolgozók azonban nem hátrálnak meg, sőt.

A szombati, erőszakos madridi összecsapás után abban állapodtak meg a teherszállítókkal, hogy jövő héttől országos szintű, határozatlan idejű sztrájkba kezdenek.