Nemzetközi gazdaság

Hét százalék fölé duzzadt az infláció Romániában

A magyar adatnál nagyobb mértékben nőttek a fogyasztói árak keleti szomszédunknál. A szolgáltatások esetében két számjegyű volt az infláció a románoknál.

Januárban 7,4 százalékra nőtt az éves Romániában – közölte szerdán az Országos Statisztikai Intézet (INS). Decemberben 6,6 százalék volt az éves inflációs ráta.

People,Are,Shopping,In,A,Supermarket,Couple,Of,Days,Before
People are shopping in a supermarket couple of days before the orthodox Easter, during the coronavirus pandemic.
Románia infláció
Januárban 7,4 százalékra nőtt az éves infláció Romániában.
Fotó: Shutterstock

A Román Nemzeti Bank (BNR) korábban jelezte, hogy a bukaresti kormány által 2023 őszén bevezetett adóemelések 2024 első hónapjaiban fel fogják gyorsítani az inflációt.

Januárban az élelmiszerek ára 5,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, a nem élelmiszer jellegű termékeknél 7,4, a szolgáltatások terén pedig 10,9 százalékos volt a növekedés.

A legnagyobb mértékben a postai szolgáltatások (26,64 százalék), a mosószerek (22,60 százalék) drágultak, ezeket követte a víz és a csatornázás (17,76 százalék), a légi közlekedés (16,59 százalék) és a friss hal (14,25 százalék) drágulása. A legnagyobb arányú, 28,74 százalékos árcsökkenés a liszt esetében következett be 2023 januárjához viszonyítva.

Januárban a romániai fogyasztói árak átlagban 1,1 százalékkal emelkedtek 2023 decemberéhez képest. Magyarországon januárban 3,8 százalék volt fogyasztói árak emelkedése, így ebben a mutatóban megelőztük keleti szomszédunkat.

Nem múlt el teljesen az inflációs kockázat, aggasztó adat érkezett

A Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezethez (OECD) tartozó országokban decemberben átlagosan 6 százalékra gyorsult a fogyasztói árak éves növekedése a novemberi 5,8 százalékról, ezzel először jegyeztek fel növekedést három hónap csökkenés után. A 38 OECD-ország közül 14-ben gyorsult, háromban stagnált és 21 országban lassult a fogyasztóiár-emelkedés.

 

Románia infláció fogyasztói árak
Kapcsolódó cikkek