Nemzetközi gazdaság

Kiderült, hogy Ukrajna mire használja az uniós pénzt

Az Európai Unió alig egy napja döntött arról, hogy 50 milliárd eurót ad Ukrajna megsegítésére, a háborúzó ország vezetése máris tudja, hogy mire költi a pénzt. A támogatás egy részéből kiegészítik az ukrán költségvetést, a másik részét pedig „speciális befektetési eszközként” használják fel. A kérdés az, hogy jelent-e érdemi támogatást az Európai Unió segélye Ukrajna fennmaradásához.

Ukrajna az Európai Uniótól kapott források nagy részét állami költségvetésének kiegészítésére fordítja – közölte Denisz Smihal ukrán miniszterelnök pénteken a Telegramon.

Polish Prime Minister Donald Tusk And Ukrainian Prime Minister Denys Shmyhal Attend A Joint Press Conference In KyivUkrainian Prime Minister Denys Shmyhal is holding a joint press conference with Polish Prime Minister Donald Tusk in Kyiv, Ukraine, on January 22, 2024. (Photo by Maxym Marusenko/NurPhoto) (Photo by Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Ukrajna az Európai Uniótól kapott források nagy részét állami költségvetésének kiegészítésére fordítja
Ukrajna az Európai Uniótól kapott források nagy részét állami költségvetésének kiegészítésére fordítja.
Fotó: AFP

A kormányfő emlékeztetett arra, hogy előző nap megállapodás született a 27 európai uniós tagállam között az Ukrajnának szánt pénzügyi támogatásról, amelynek alapján a következő négy év során Ukrajna 50 milliárd eurót kap.

Smihal részletezte, hogy

az uniós forrásokból 39 milliárd eurót fordítanak Ukrajna állami költségvetésének támogatására, 8 milliárd eurót pedig „speciális befektetési eszközként” készül a kormányzat felhasználni.

„Az Ukraine Facility elnevezésű program nemcsak pénzről szól, hanem országunk átalakításáról is. Ez az európai szabályok és előírások végrehajtásának terve, amelyek közelebb viszik Ukrajnát az EU-tagsághoz” – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Kiemelte, hogy emellett az európai vezetők megerősítették azon szándékukat, hogy továbbra is katonai támogatást nyújtanak Ukrajnának. „Emellett már márciusban egy külön eszköz létrehozásával számolunk Ukrajna részére az Európai Békealap keretében. Húszmilliárd eurós katonai támogatásról beszélünk a következő négy évre” – tette hozzá a kormányfő.

Ukrajna: mire elég az EU 50 milliárdja?

Maximum arra, hogy Moszkva folytassa az elhúzódó háborút, és kifárassza az ukránokat és támogatóikat.

 


 

ukrajna támogatás Ukrajna uniós pénz
Kapcsolódó cikkek