A német lakásárak az idén akár 30 százalékkal is a 2022-es csúcsértékük alá eshetnek – mondta a Reutersnek az ország egyik legnagyobb ingatlantulajdonosa, aki a riválisoknál pesszimistább értékelésében kiemelte, hogy Európa legnagyobb gazdaságát továbbra is veszély fenyegeti.

Elbtower construction site
Az Elbtower építése Hamburgban, 245 méterével a harmadik legmagasabb német felhőkarcoló lesz – ha elkészül. Az építkezés a beruházó Signa Holding csődje miatt áll.
Fotó: dpa Picture-Alliance via AFP

A TAG Immobilen társ-vezérigazgatója, Martin Thiel borús képet festett Európa legnagyobb lakóingatlan-piacáról, ahol az árak már eddig is mintegy 10 százalékkal zuhantak az elmúlt időszak legsúlyosabb németországi ingatlanpiaci összeomlásában. 

További értékvesztésre számítunk

– mondta Thiel, hozzátéve, hogy bár arra számít, hogy az értékcsökkenés 20 százalékos mélypontot ér el, a TAG rosszabbra is felkészül. 

Fel kell készülni arra az esetre, hogy nem 20, hanem 25 vagy 30 százalék lesz. Szükséged van ilyenkor pufferre

– mondta Thiel. Az ingatlanpiaci szakértő hozzátette azt is, hogy a tranzakciók száma nagyon alacsony, alig látni nagyobb üzleteket.

Németország 670 milliárd eurós ingatlanipara a gazdaság egyik legfontosabb ágazata, még az autóiparnál is fontosabb, hiszen minden tizedik munkahely ebben a szektorban van – állítja a ZIA ágazati szövetség.

Thiel közölte: 

a TAG a 85 ezer lakásból álló portfóliójának értékét 2022 közepe óta 13 százalékkal csökkentette, és júniusig további 20 százalékos értékcsökkenésre számít.

Thiel véleménye jóval borúlátóbb, mint a legnagyobb német tőzsdén jegyzett ingatlancsoporté, a Vonoviáé, amelynek vezérigazgatója, Rolf Buch a Reutersnek óvatos optimizmusról számolt be. 
A Vonovia júniusig nagyjából 10 százalékkal értékelte le ingatlanjait, ami 4 milliárd eurós veszteséget okozott a csoportnak. 

Nem tudom garantálni, hogy a következő fél évben nem fogunk egy kicsit alacsonyabb értékelésekkel találkozni, de úgy tűnik, a piac elérte mélypontját

0 mondta Buch, akinek a cége nagyjából 550 ezer lakást birtokol.

Ingatlanárak Európában
 

A LEG Immobilien, Németország második legnagyobb tőzsdén jegyzett bérbeadója a tavalyi év közepéig több mint 10 százalékkal írta le 166 ezer lakásának értékét, és további, akár 6 százalékos értékcsökkenést jelzett. Lars von Lackum, a LEG vezérigazgatója nem számít 30 százalékos csökkenésre.
Az európai és különösen a németországi évekig virágzott, mivel a kamatok csökkenése beizzította a keresletet. A kamatok és az építési költségek hirtelen megugrása azonban néhány fejlesztőt fizetésképtelenségbe sodort, mivel a banki finanszírozás elapadt, és az ügyletek befagytak. 

A kevés üzlet miatt nehéz az árakat is meghatározni, bár ez változhat, ha az év közepén várható EKB-kamatcsökkentés beindítja az aktivitást.

A 2024-es kilátások továbbra is borúsak: a DIW, egy neves gazdaságkutató intézet előrejelzése szerint az építőipari kiadások a pénzügyi válság óta először csökkennek idén, s majd csak 2025-ben stabilizálódnak.