Robert Habeck német gazdasági miniszter a társasági reformját vetette fel, hogy ezzel is enyhítsék a számos kihívással – többek között a magas energiaköltségekkel – küzdő vállalatokra nehezedő nyomást – írta a Reuters.

German Minister of Economics and Climate Protection Robert Habeck gives a press statement under solar panels during a visit of the SUNfarming Research and Innovation Center in Rathenow, eastern Germany, on July 25, 2023. The use of solar modules for agriculture is being developed in a test facility at the research and innovation center SUNfarming in the eastern German town of Rathenow. (Photo by Ronny Hartmann / AFP) német
Robert Habeck német gazdasági miniszter nagyvállalati adókedvezményeket sürget.
Fotó: Ronny Hartmann / AFP

Úgy látom, hogy a társasági adóztatás összességében már nem versenyképes és nem kedvez a beruházásoknak. Éppen ezért meg kell fontolnunk, hogy a jövőben nagyobb adókedvezményeket kellene finanszíroznunk 

– jelentette ki a gazdasági miniszter egy vasárnapi interjúban. Szerinte ezzel fel lehetne szabadítani a gazdasági erőket, megerősítve a belföldi befektetéseket.

Habeck megjegyzései azt követően hangzottak el, hogy Christian Lindner pénzügyminiszter a gazdaság megerősítését célzó intézkedéscsomagot sürgetett, amely a rugalmasabbá tételét, a bürokrácia csökkentését, valamint a társasági adóreform keretében adókedvezményeket tartalmazná.

S bár a 2025-ös német költségvetés megtakarítási kényszere rendkívül szűkössé tette a kormány pénzügyi mozgásterét, mindkét politikus úgy gondolja, hogy átcsoportosításokkal ezt meg lehetne oldani.

Egy ilyen reform csúnya pofont jelentene a német gazdáknak, akik hetek óta tüntetnek, mivel a kormány a költségvetésre nehezedő nyomás enyhítése érdekében fokozatosan eltörölné a nekik járó üzemanyag-támogatásokat. Ez pedig nem csak a földművesek megélhetését, hanem a teljes mezőgazdaságot veszélybe sodorhatja.

Egész Németország lázong: mindenkinek elege van a Scholz-kormányból

Futótűzként terjednek a tüntetések Németországban, miközben a baloldali koalíció csak amiatt aggódik, hogy megerősödnek az ellenségeik.