A csillogó-villogó luxuséletet sokan Amerikával hajlamosak azonosítani, pedig a világ leggazdagabb országainak kétharmada Európában található. Igaz, a jövedelmi egyenlőtlenségek az öreg kontinensen meglehetősen nagyok. A 2023-as Legatum Prosperity Index szerint a költés és megtakarítás szempontjából vizsgált háztartások átlagos jövedelme jelentősen eltér nemcsak az EU-tagországok, hanem más európai országok viszonylatában is. 

Szilveszter el?tti bevásárlás01
Magyarország az Eurostat által használt mérőszám szerint (PPS) egész Európában a 28. helyen áll 10 217 eurós medián-jövedelmi értékkel 

Sokat számít az is, hogy földrajzilag hol helyezkednek el az adott országok: a rendelkezésre álló mediánjövedelem legmagasabb szintjét a nyugati és az északi államokban regisztrálták, míg a legtöbb déli és keleti államban alacsonyabb ez a mutató – írta az Euronews.com. (A mediánjövedelmet úgy határozzák meg, hogy a fizetéseket sorba rendezik, és a középre eső érték lesz a mediánbér: ennél a dolgozók fele többet, fele kevesebbet keres.) 

Az árukhoz és szolgáltatásokhoz való hozzáférés egy országban nagymértékben függ a jövedelemeloszlástól, amely nagyon változó. Ráadásul az eltérő adórendszerek és árszintek miatt még nehezebb összehasonlítani az egyes gazdaságok átlagos jövedelmi szintjét.

A különbségek mérésének és összehasonlításának egyik leggyakrabban használt módja az egy lakosra jutó rendelkezésre álló, vásárlóerő-sztenderd (PPS), ami meglehetősen jó képet ad az életszínvonalról.

Az EU saját módszerrel hasonlítja össze a jövedelmeket

Az Eurostat, az EU statisztikai hivatala meghatározása szerint a háztartások rendelkezésére álló jövedelem az adók és transzferek után a háztartások kiadásra és megtakarításra rendelkezésre álló jövedelme. Ezt a jövedelmet – a háztartás méretéhez és összetételéhez igazítva – „azonos mértékegységgé alakítják”, hogy a többivel összehasonlítható legyen. Eközben a PPS segít az egyes országok árait is összevetni. Ez egyfajta mesterséges valuta, amely megszünteti az árszint-különbségeket, és egyetlen PPS-szel képes megvásárolni ugyanazt az árut vagy szolgáltatást bármely országban.

Ezek után mely országok rendelkeznek a legmagasabb és a legalacsonyabb rendelkezésre álló jövedelemmel Európában? És mennyire elterjedt a jövedelmi egyenlőtlenség?

 

A négy legnépesebb EU-tagországot tekintve a rendelkezésre álló medián jövedelem 2022-ben az EU-átlag felett volt Németországban (23 197 PPS) és Franciaországban (20 575 PPS), míg Olaszországban (18 472 PPS) és Spanyolországban (17 254 PPS) alacsonyabb volt annál. Az EU-hoz utolsóként csatlakozott Horvátországnak ugyanakkor magasabb volt a rendelkezésre álló medián jövedelme, mint hat már régebbi uniós országé.

A jövedelmi egyenlőtlenség elmélyül

Az EU tagjelölt országaiban volt a legalacsonyabb a rendelkezésre álló medián jövedelem a listán 2022-ben. Albánia (4385 PPS) végzett a legalsó helyen, Észak-Macedónia (5988 PPS), Törökország (6210 PPS) értéket ért el.

Ha az euróban kifejezett jövedelmet vizsgáljuk a PPS-szel szemben, a jövedelmi egyenlőtlenségek szintje Európa-szerte különösen élesnek tűnik. Az egy lakosra jutó rendelkezésre álló medián jövedelem tartománya 2022-ben a bulgáriai 5378 eurótól a luxemburgi 45 310 euróig terjedt. Az unió egészére vonatkozó medián rendelkezésre álló jövedelem 19 083 euró volt.

Two,Happy,Girlfriends,Feeling,Satisfied,With,Purchases,,Standing,Together,With
Luxemburg, Norvégia, és Svác áll Európában a jövedelmi lista élén
Fotó: RossHelen

2022-ben az egy lakosra jutó rendelkezésre álló medián jövedelem az Európai Unióban a luxemburgi 33 214 PPS és a bulgáriai 9 671 PPS között mozgott. Az uniós átlag 18 706 PPS volt lakosonként.

Az Európai Szabadkereskedelmi Térséget (EFTA) és az EU tagjelölt országait figyelembe véve Luxemburgot Norvégia (27 090 PPS) és Svájc (26 389 PPS) követte 2022-ben. 

Hollandia és Ausztria is gazdag országnak számítanak

A skandináv országokról a jövedelmi viszonyokat illetően általában el lehet mondani, hogy az uniós átlag fölött állnak, de nem érik el az első helyet. Az egy lakosra jutó medián jövedelem öt skandináv országban haladta meg az uniós átlagot. Míg Norvégia a második helyen végzett, a többiek közül senki sem jutott be a legjobb öt közé. Izland és Dánia a 7., illetve a 8. helyen végzett. Finnország (20 941 PPS) a 10. helyet, Svédország (20 573 PPS) a 13. helyet szerezte meg a listán szereplő 35 ország közül.

Black Friday In The Netherlands
Sokat számít az is, hogy földrajzilag hol helyezkedik el az adott ország: a mediánjövedelem legmagasabb szintjét a nyugati és az északi államokban regisztrálták,
Fotó: NurPhoto via AFP

Ez a szám Luxemburgon kívül további öt országban haladta meg a 35 000 eurót: Svájcban (44 753 euró), Izlandon (39 918 euró), Norvégiában (39 206 euró) és az Egyesült Királyságban (37 934 euró). Németországban 25 000 euró, Franciaországban 23 053 euró volt, és a mutószám Hollandiában és Ausztriában is valamivel meghaladta a 25 000 PPS-t.

Talán nem meglepő, hogy az euróban kifejezett, rendelkezésre álló mediánjövedelem lényegesen alacsonyabb volt az EU tagjelölt országokban: 3000 euró Albániában, Törökországban és Észak-Macedóniában.

Hogyan változott a rendelkezésre álló jövedelem az elmúlt öt évben?

Több ország jelentősen megemelte az egy lakosra jutó, euróban kifejezett rendelkezésre álló medián jövedelmét az elmúlt öt évben, ha a százalékos növekedést vizsgáljuk. Kilenc EU-tagállamban és két tagjelölt országban több mint 40 százalékkal nőtt 2017 és 2022 között, vagy az elmúlt öt év legfrissebb elérhető adatai szerint. A változás az EU egészét tekintve 17 százalékos volt. A legnagyobb emelkedést Románia érte el 101 százalékkal, majd Szerbia 68 és Litvánia 66 százalékkal. Törökország volt az egyetlen, ahol a rendelkezésre álló medián jövedelme csökkent: 27 százalékkal, azaz 1000 euróval. Ha százalékos helyett euróban mérjük a változásokat, akkor Luxemburgban (8 995 euró) volt a legnagyobb növekedés, ezt követi Írország (6 181 euró) és Hollandia (5 976 euró). Az EU-ban az átlagos növekedés 2802 euró volt, míg Németországban 3080 euróval, Franciaországban pedig 1093 euróval emelkedett.