Több ezer Porsche, Bentley és Audi autót foglaltak le amerikai kikötőkben, miután a járműveket gyártó Volkswagen csoport egy olyan kínai alkatrészt talált azokban, melyek megsértik a kényszermunkát tiltó amerikai törvényeket.

Volkswagen AG Arteon And Passat Manufacture And Export Operations
Fotó: GettyImages

Az autók szállítását a Volkswagen március végére halasztotta, amíg sikerül kicserélni a Nyugat-Kínából származó alkatrészeket. A Financial Times forrásai szerint a német autógyártó nem tudott az alkatrész eredetéről, az egy közvetett szállítójától származik. 

A Volkswagen azonnal értesítette az amerikai hatóságokat, amint fény derült arra, hogy autóiban tiltott alkatrész található.

A meglehetősen fagyos amerikai-kínai viszony árnyékában az Egyesült Államok 2021-ben fogadta el azt a törvényt, mely megtiltja a Hszincsiangban és máshol kényszermunka segítségével készült termékek importját. A kínai kényszermunka kérdése különösen érzékenyen érinti a Volkswagent, melyre egyébként is erős nyomás nehezedik, miután egy vegyesvállalat keretében üzemet létesített Hszincsiang fővárosában, Ürümcsiben.

Az ügy mintegy 1000 Porschét, néhány száz Bentleyt és néhány ezer Audit érint.