Az Egyesült Államok azt javasolta a legfejlettebb ipari államokat tömörítő G7 csoportnak, hogy hozzanak létre egy különleges célú eszközt, amellyel legalább 50 milliárd dollár értékű kötvényt bocsáthatnak ki a befagyasztott orosz állami vagyonból származó nyereség fedezetével, és a bevételt Ukrajna támogatására használnák fel, értesült a Bloomberg megbízható forrásokból.

Daily life in Moscow
Az EU-ban befagyasztott orosz felhasználásán ötletelnek / Fotó: Anadolu via AFP

A 280 milliárd dollárnyi zárolt orosz vagyon nyereségéből létrehozott kötvényt „szabadságkötvénynek” neveznék és a központi banki eszközt egyesítené.

A hírügynökség emlékeztetett, hogy Oroszország befagyasztott eszközeinek több mint kétharmada az EU-ban van zárolva, ahol mintegy 3,6 milliárd dollárnyi nettó nyereséget termelnek évente. A leendő kötvénykibocsátásból származó bevétel majdnem elérné a 60 milliárd dollárt – vagyis azt az összeget, amely elakadt az amerikai kongresszusban.

A háború kritikus szakaszában van, és a nyugati szövetségesek azért küzdenek, hogy finanszírozzák Kijevet.

Az brüsszeli csúcstalálkozóján is megvitatják, hogy hogyan lehetne a befagyasztott orosz vagyonból származó nyereséget Ukrajna megsegítésére használni.

Nem új ötlet

A kötvénykibocsátás nem új ötlet, és a befagyasztott orosz vagyon felhasználásáról egy ideje már folyik a vita. A lefoglalását elsősorban az Egyesült Államok sürgeti, bár a szövetségesek között nincs egyetértés, hogy meg lehet-e ezt tenni törvényesen.

Az európaiaknak azonban vannak fenntartásaik, Franciaország, Németország és az Európai Központi Bank (EKB) is óvatos a kérdésben. Amiatt aggódnak, hogy Moszkva hasonló ellenlépéssel válaszol, és az aggodalmuk nem alaptalan, mivel az első perctől kezdve ezzel fenyegetőznek, Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szerint már kész a lista az amerikai, európai és egyéb külföldi vagyonról, amelyet elkoboznak ebben az esetben.

Párizs, Berlin és az EKB amiatt is aggódik, hogy egy ilyen lépésnek milyen hatása lenne a pénzügyi stabilitásra és az euró tartalékvaluta-státuszára, értesült a portál megbízható forrásokból.