Nemzetközi gazdaság

Litvánia szerint a NATO-nak le kell lőnie a légterét megsértő idegen rakétákat

Többször repültek be harmadik ország légterébe orosz rakéták. A litván külügyminiszter kijelentette: nem lehet hagyni, hogy ez megismétlődjön.

Egyszeri alkalom lehet hiba. De ha hagyjuk, hogy megismétlődjön, azt bátorításnak fogják tekinteni

– jelentette ki a litván külügyminiszter annak kapcsán, hogy már Lengyelországba és Romániába is repültek be orosz rakéták. 

Gabrielius Landsbergis, the Lithuanian Minister of Foreign Affairs, is speaking during a press conference in Warsaw, Poland, on March 20, 2024. (Photo by Foto Olimpik/NurPhoto) (Photo by Foto Olimpik / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Gabrielius Landsbergis szerint bátorítás, ha egynél többször tévedhetnek orosz rakéták idegen légtérbe / Fotó: AFP

A NATO-nak közölnie kell Oroszországgal, hogy a szövetség légterébe behatoló minden rakétát megsemmisíti – jelentette ki a litván külügyminiszter. Gabrielius Landsbergis erről egy orosz rakétára utalva beszélt, amely vasárnap reggel mintegy 39 másodpercre megsértette a lengyel határt az Ukrajna elleni légitámadás során. A támadás miatt lengyel és szövetséges repülőgépeket aktiváltak Lengyelország légterének védelmében. „Egyszeri alkalom lehet hiba. De ha hagyjuk, hogy megismétlődjön, azt bátorításnak fogják tekinteni” – hangoztatta a politikus az amerikai Fox News hírtelevíziónak washingtoni látogatása során.

„Ezért változtatnunk kell (...) a hozzáállásunkon, és 

nagyon világos üzenetet kell küldenünk, hogy ha ez még egyszer megtörténik, a rakétákat vagy a drónokat le fogjuk lőni”

– jelentette ki Landsbergis. Emlékeztetett, hogy Lengyelországban és Romániában már több hasonló incidens történt.  

Bridget Brink, az Egyesült Államok ukrajnai nagykövete vasárnap kora reggel posztolt az X-en: „Oroszország továbbra is válogatás nélkül indít drónokat és rakétákat, nem törődve a civilek millióival, megsértve ezzel a nemzetközi jogot.”

 

Csehország Litvánia Oroszország
Kapcsolódó cikkek