Nemzetközi gazdaság

Megborulhatnak az erőviszonyok az izraeli háborúban: a jemeni húszik rettenetes rakéták bevetésére készülnek

Ugyan az izraeli Vaskupola rendszer páratlan a világon, de nagy kérdés, hogy vajon képes lenne-e megbirkózni 10 ezer kilométer per órával becsapódó rakéták elhárítására is. A jemeni húszik ugyanis éppen ilyen rakéták gyártásába fognának.

Az észak-jemeni Ansar Allah hiperszonikus rakétát tesztelt – jelentették orosz hírforrások. A RIA Novosztyi szerint az Arab-félsziget délnyugati részén fekvő országban uralkodó húszi mozgalom nemcsak kipróbált ilyen haditechnikát, hanem arra készül, hogy ezeket a rakétákat rendszeresíti is a katonai arzenáljában.

Megborulhatnak az erőviszonyok az izraeli háborúban: a jemeni húszik hiperszonikus rakéta bevetésére készülnek. Fotó: AFP

A RIA a fejlemény kapcsán a húszi politikai-katonai tömbhöz közelálló informátorra hivatkozik. Ezek szerint az Ansar Allah tagjai olyan rakétát teszteltek sikerrel, amely akár 8 Mach, azaz 10 ezer kilométer per órás sebességre képes. Ennek a gyártását meg kívánják kezdeni Jemenben. Az a céljuk, hogy 

  • a Vörös-tengeren, 
  • az Arab-tengeren, 
  • az Ádeni-öbölben, 
  • valamint izraeli célpontok ellen indíthassanak támadásokat.

Utóbbi szándék különösen lényeges, ugyanis amennyiben nem üres fenyegetőzés, masszívan kihathat az izraeli háború erőviszonyaira. Fontos tudni, hogy ugyan minden rakéta hiperszonikus, tehát el tudja érni a hangsebesség ötszörösét, azonban a 8 Mach sebesség ezen felüli kategória. Ezeket hiperszonikus siklójárművekként, HGV jelöléssel különböztetik meg, amely képes úgy manőverezni, hogy a légvédelmi radarok és rendszerek ne fedezzék fel, a légvédelem pedig ne tudja megsemmisíteni.

Ugyan az izraeli Vaskupola rendszer páratlan a világon, de nagy kérdés, hogy vajon képes lenne-e megbirkózni 10 ezer kilométer per órával becsapódó rakéták elhárítására is. Az orosz sajtó idézi Abdel Malik al-Husit, az Ansar Allah vezetőjét, aki az új rakéták gyártására irányuló erőfeszítéseiről beszélve úgy fogalmazott, hogy 

ellenségeink, barátaink és népünk olyan stratégiai jelentőségű eredményt fog látni, amely országunkat a világ kevés országa közé helyezi.

Ráadásul a húszik ezeknek a rakétáknak a több hónapos tesztelésével egy időben (a robbanófejek módosításával) korszerűsítették a jelenlegi rakétaállományukat, illetve a drónjaikat is. Erről azt állították, hogy ezzel megduplázták a pusztító erejüket.

 

izraeli háború jemen jemeni húszi rakéta
Kapcsolódó cikkek