Továbbra is bizonytalan az egykor a globális olajellátás mintegy 0,5 százalékáért felelős olajvezeték sorsa,  mivel jogi és pénzügyi akadályok állnak a szállítás útjában – értesült a Reuters.

olaj
Fotó: AFP

A Kurdisztáni Kőolajipari Szövetség (APIKUR) becslése szerint egykor napi 450 ezer hordó kőolaj folyt át Irak északi részén Törökország felé, és az útvonal lezárása nagyjából 11-12 milliárd dolláros veszteséget okozott Irak számára.

Ankara 2023. március 25-én leállította az áramlást, miután egy választottbírósági határozat megállapította, hogy megsértette egy 1973-as szerződés rendelkezéseit, ugyanis a bagdadi iraki szövetségi kormány beleegyezése nélkül megkönnyítette az olajexportot Kurdisztán félautonóm régiójából. 

A bíróság arra kötelezte Ankarát, hogy fizessen 1,5 milliárd dollár kártérítést Bagdadnak a 2014 és 2018 közötti jogosulatlan kivitel miatt. Az országok elhúzódó jogi vitákba keveredtek – mondta két, a peres ügyekben jártas forrás.

Csekély reményt ad, hogy  

Iraknak folyamatosan utalnia kell Törökországnak, ugyanis a vezeték működőképes,

a Wood Mackenzie tanácsadó cég szerint ez havi 25 millió dollár körül van, ami elméletileg ösztönzi a szállítás újraindítását.
A vezeték újraindítása a kurdisztáni olajtársaságnak is kulcsfontosságú lenne, ugyanis  az APIKUR most csak helyben, nyomott áron tud értékesíteni, becslések szerint a cégek eddig 1,5 milliárd dollár bevételtől estek el a lezárás óta.