Taylor Swift turnéjának hat fellépésből álló szingapúri koncertsorozata akkora lökést adhat majd a városállam gazdaságának, hogy emiatt az elemzők 20 bázisponttal megemelték a szingapúri első negyedéves növekedési kilátásait. Az elemzők számításai szerint a hat előadás 300-400 millió szingapúri dollárt (80-110 milliárd forint) tesz majd hozzá a térség gazdaságához.

Taylor Swift | The Eras Tour - Singapore
Hatalmas lökést ad Taylor Swift a szingapúri gazdaságnak.
Fotó: Ashok Kumar / Getty Images

Taylor Swift turnéjának kiemelten kedvező gazdasági hatásai a vendéglátástól kezdve a kiskereskedelmi forgalmon keresztül gyakorlatilag minden turisztikai ágazat teljesítményében megmutatkozhatnak majd – emelte ki a DBS Bank közgazdásza, Han Teng Chua a Bloombergnek.

Ennek hátterében főként a külföldi turisták megugró kiadásai állhatnak majd, mivel a térség minden tájáról özönlenek a rajongók a szingapúri koncertekre

– tette hozzá a szakértő. A szingapúri gazdaság teljesítménye az elemzők frissített várakozási szerint 2,9 százalékkal bővülhet majd az első negyedévben, ez másfél éve nem látott növekedési tempó lenne. 

Az éves GDP-bővülési kilátásokat ezzel egy időben a korábban közzétett 2,3 százalékról 2,5 százalékra emelték, ezek az előrejelzések pedig már környékezik a kormányzat 1–3 százalék közti növekedési célsávjának felső szélét.

A városállam kilátásai azonban továbbra sem tekinthetők kiemelkedően jónak: a szingapúri gazdaság alapvetően ugyanis exportorientált, ennek teljesítményére pedig a magas globális kamatkörnyezet, a kínai gazdaság gyengélkedése, illetve az egyre növekvő geopolitikai feszültségek egyaránt rossz hatással vannak.

Az első negyedévet követően ismételten a gyengélkedés irányába fordulhat majd a gazdaság, elsősorban az akadozó globális keresletnek köszönhetően. A második fél évben viszont már megindulhat egy fenntarthatóbb növekedés, ha a nemzetközi környezet ezt lehetővé teszi

– tette hozzá Shivaan Tandon, a Capital Economics közgazdásza.

Taylor Swift koncertjeiért milliárdokat fizetett Szingapúr

Szingapúrban fellépésenként csaknem egymilliárd forintnyi összeget kap az énekesnő. Taylor Swift napjaink egyik legkeresettebb és egyik legjobban kereső popsztárja.

Taylor Swift turnéja azonban messze nem csak Ázsiában tarol ekkorát: az amerikai GDP az elemzők szerint 4,6 milliárd dollárral nőtt az énekesnőnek köszönhetően, Ausztráliában pedig egyenesen a elkerülését köszönik neki. Swift turnéjának több mint 60 állomásán közel 4,5 millió jegyet értékesített, ezekből egymilliárd dollár feletti bevételre tett szert.