A március 31-én véget ért 2022–2023-as költségvetési évben több adóbevételt szerzett a kanadai kormány kannabiszból, mint a sörből és a borból. Kannabiszból 894,6 millió kanadai dollár folyt be az államkasszába, ebből 667,6 milliót utaltak át a tartományoknak. (Egy kanadai dollár 267,8 forint.) A sör után fizetett jövedéki viszont csak 610,1 millió dollár, a bor után fizetett pedig 277,6 millió dollár volt. Még ehhez képest is eltörpül a cigaretta után befizetett 204,4 millió dollár.

Cannabis,Texture,Marijuana,Leaf,Pile,Background,With,Flat,Vintage,Style
 Folyamatosan és gyorsan nő a kanadai kormány bevétele a kannabiszból.
Fotó: Shutterstock

A kimondottan a kannabiszüzlettel foglalkozó MJBizDaily nevű szakportál a hírrel kapcsolatban emlékeztetett, hogy a kanadai szövetségi kormány részesedése a kannabiszra kivetett jövedéki adóból az elmúlt években jócskán megnőtt, amit jól illusztrál, hogy ez az összeg a 2018–2019-es pénzügyi évben mindössze 18,4 millió dollár volt.

A legális marihuánaipar szerint a gyors növekedés egyik oka, hogy a kormány aránytalan és igazságtalan képletet használ az adó kivetésére. A véleményüket erősítette meg a 2024-es szövetségi költségvetéshez kapcsolt jelentésében az alsóház pénzügyi bizottsága is, amely 359 ajánlást fogalmazott meg, széles kört felölelve a külpolitikától kezdve a környezetvédelmi politikán át az adózásig.

A bizottság 

többek között javasolta a kannabisz jövedékiadó-képletének kiigazítását is

oly módon, hogy az adókulcs maximum a tranzakció értékének 10 százalékát tegye ki. Az adó jelenleg elérheti akár a kannabiszból származó bevétel 30 százalékát is, mert grammonként egy dollár vagy egy gramm értékének 10 százaléka – attól függően, melyik a magasabb.

Daily Life In Canada
A kormány nem köteles elfogadni az ajánlásokat. Fotó: AFP

A portál konkrét példát is hozott erre: a torontói központú Organigram Holdings a 2023. szeptember 30-án véget ért pénzügyi évben 233,6 millió dollár bruttó árbevételről számolt be, és 72 millió dollár szövetségi jövedéki adót fizetett.

A szövetségi kormány azonban nem köteles elfogadni a 359 ajánlást, beleértve a kannabisz jövedéki adójának kiigazítását.

David Klein, az ontariói székhelyű Canopy Growth vezérigazgatója szerint a bizottság javaslata széles körű politikai konszenzusról tanúskodik, és többet is érint a kanadai kannabiszipar előtt álló legkritikusabb kérdések közül.

Arra bátorítjuk a szövetségi kormányt, hogy gyorsan hajtsa végre ezeket az ajánlásokat, amelyek érdemben javítják az iparág pénzügyi egészségét, és továbbra is elkötelezettek vagyunk az együttműködés mellett, hogy támogassuk a kanadai kannabiszipar hosszú távú fenntarthatóságát

– nyilatkozta a portálnak.