Németország gazdaságának egyik fő mozgatórugója, az autóipar vezetői sokkal nagyobb bizalommal tekintenek a jövőbe, mint a közelmúltban bármikor, bár az előrejelzések szerint az optimizmusnak még nincsenek szilárd alapjai – derült ki a müncheni Ifo gazdaságkutató intézet szerdai felméréséből.

08 March 2024, Baden-Württemberg, Stuttgart: A Porsche AG employee tests all-electric Porsche Taycans at the main plant in Zuffenhausen. Photo: Marijan Murat/dpa (Photo by MARIJAN MURAT / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP) német autógyár
Javul a hangulat a német autógyárakban / Fotó: AFP

Márciusban az ágazat üzleti klímaindexe a februári – 9,9-es mélypontról – 5,8-re emelkedett, amelyért javarészt a gyártók javuló várakozásai következtében.

A német autóipar most úgy tűnik, hogy végre elhagyta a 2023 második felében bekövetkezett gazdasági szakadékot, és a gyártók végre visszanyerték az optimizmusukat

– mondta Anita Wölfl, az Ifo piackutatója, aki szerint a pozitív tendenciáért elsősorban a javuló exporthoz kötött remények feleltek.

Az exportkilátások különösen magas növekedést mutattak, és 13,8 pontra ugrottak, ami 2023 áprilisa óta a legmagasabb érték. Ez a jelek szerint a Németország két fő exportpiacán, az Egyesült Államokban és Kínában bekövetkezett pozitív fejlemények következménye. Ráadásul az ágazatot megrázó ellátási lánci problémák is kezdenek megoldódni, ebben a hónapban már csak egy maroknyi gyártó számolt be elakadásokról.

A kulcsfontosságú német autóiparban tapasztalható pozitív kilátások a német gazdaság többi részének is áldásosnak bizonyulhatnak, amely az előrejelzések szerint 2024-ben csak alacsony növekedési előrejelzéseket fog kapni.

Az autógyártók jelenlegi helyzetértékelése azonban enyhe visszaesést mutatott, és 11,9-ről 8,1 pontra csökkent.

Az autógyártók megsarcolásával tömheti be a költségvetésen tátongó hatalmas lyukat Németország

A környezetvédelmi hivatal becslései szerint az autógyártók kedvezményeinek felszámolása gyakorlatilag egymaga megoldaná a költségvetés gondjait. A német kormánynak egyre jobban fogy az ideje, ha az idén el akarja fogadtatni a jövő évi költségvetést.