„Az árak kezdenek abszurd mértéket ölteni, már nem tudom, hogy mi mennyibe kerül” – ezt nyilatkozta horvát Fogyasztóvédelmi Szövetség elnöke Horvátország legnépszerűbb lapjának az Index.hr-nek. Ana Knezevicet a nyári hónapok előtt kérdezték, hogy idén milyen turisztikai szezonra számít. A szakember nem köntörfalazott, szerinte minden drágább lesz idén nyáron, amiben az euró is benne van vastagon. Mint ismert, 2023 januárja óta déli szomszédunknál a hivatalos fizetőeszköz az euró, aminek az árakra gyakorolt hatását kezdetektől vita övezi.

Croatia dalmatia elaphite islands sipan island sipanska luka prije ba beach
Fotó: AFP

 

Megszokott, hogy emelkednek az árak ilyenkor Horvátországban

Boris Lalovac volt pénzügyminiszter, az SDP parlamenti képviselője azzal védekezett, hogy az árak a turisztikai szezon előtt mindig emelkednek, „ez nálunk már megszokott”.

Nyáron biztosan emelkedni fognak az árak, és nem fognak megállni

– vélekedett a volt tárcavezető, aki szerint jobb elemzésekre van szükség a Horvát Nemzeti Banktól, hogy lássák, mi okozza pontosan áremelkedéseket, egyúttal oda is szúrt a jegybanknak, hogy erre pontosabb választ kellene adniuk.

Az euróövezetben Horvátországban a legmagasabb a drágulás

Az Eurostat nemrég azt közölte, hogy az Horvátországban éves szinten 4,9 százalék volt, ami a HICP-index szerint a legmagasabb ráta az eurózónában. Az Állami Statisztikai Hivatal szerint pedig márciusban a fogyasztói árindex az 4,1 százalékos volt. Marko Primorac pénzügyminiszter úgy kommentálta az adatot, hogy a márciusi inflációt – hasonlóan hazánkhoz – leginkább a szolgáltatási árak emelkedése határozta meg, és szerinte elsősorban a jó turisztikai előszezon és a húsvét következménye.

A lap ennek kapcsán összehasonlította a húsvéti ételek árait. Az összehasonlítás szerint míg 2020-ban 1,06 eurót (413 forintot) fizettek a tojásért, idén pedig 1,29 eurót (503 forintot). A sonka is drágult, a korábbi 5,57 euró (2172 forint) helyett ma 6,49 euróba (2531 forint) kerül.

Ez lehet a magyarázat a nyári drágulásra

Az Index.hr idéz egy közgazdászt is: Damir Novotny rámutatott, hogy a turisztikai szezon mindig hatással van az árak növekedésére, amit azzal magyaráz, hogy Horvátországban egyes termékek és szolgáltatások árai még mindig alacsonyabbak, mint az eurózóna többi országában, a vásárlóerő-paritás pedig továbbra is alacsonyabb náluk. 

A külföldről érkezők Horvátországban összehasonlítják az árakat saját országuk áraival, és látni fogják, hogy azok alacsonyabbak, emiatt pedig kész fizetni ezekért a termékekért vagy szolgáltatásokért akár többet is.

„Nálunk magasak lehetnek a vendéglátási árak, de a kávé és az étkezés még mindig olcsóbb, mint Németországban” – mondta Novotny az áremelés okairól, aki szerint egyébként belső strukturális okai is vannak a jelenségnek. Ugyanis míg Görögországban, Spanyolországban vagy Franciaországban a lakosság és a turisták étkeztetése után többlet keletkezik, addig Horvátország nincs ebben a helyzetben, helyette importálnia kell, ami így nyomást gyakorol az árakra.

Tavaly több százezer magyar turista járt Horvátországban

Mindez pedig rossz annak a több százezer magyarnak, aki minden évben a horvát tengerparton tervezi eltölteni a nyári szabadidejét. Tavaly szeptember végéig 696 ezer turista fordult meg Horvátországban, akik 3,5 millió vendégéjszakát töltöttek el. A magyar vendégek száma 2023-ban 20 százalékkal nőtt, átlagosan pedig öt napot töltött egy-egy magyar turista Horvátországban. A magyarok által leglátogatottabb régió tavaly is a Kvarner-öböl volt, ahol először meghaladta az egymilliót a magyar vendégéjszakák száma. Ezt követően Isztria, Zadar, Split és Sibenik volt a legnépszerűbb. A városok közül Crikvenicán, Viren, Rovinjban, Porecben és Medulinban nyaralt a legtöbb magyar.