Átláthatatlan egyedi importvámok helyett egy egyszerű, egyértelmű támogatási rendszer bevezetését szeretné elérni a tengerentúli szoláripar John Podesta fehér házi klímatanácsadó segítségével. A szektor célja egyértelmű, 

biztosítanák a keresletet termékeik számára egy olyan időszakban, amikor az és a hitelek áremelkedése miatt számtalan projektet elnapoltak, és sok beruházás is lassabban valósul meg a vártnál.  

 

Végeláthatatlan napelempark – de vajon ki gyártotta a paneleket? / Fotó: AFP

Az iparág petíciót tervez benyújtani a kormánynak, amelyben az új vámok kiszabása mellett érvelnek, ugyanis a támogatásoknak köszönhetően a kínai termékek olcsóbbak az amerikaiaknál. Az Egyesült Államokban a napelempanel-gyártók meggyőződése, hogy Biden elnöknek változtatnia kell a szabályozáson, ha valóban támogatni akarja a hazai ipart. A panelgyártók azonban attól tartanak, hogy még védővámok segítségével sem biztos, hogy meg lehet szabadítani az iparágat a dömpingtől. 
Podesta szerint a Fehér Ház megvédi a hazai szereplőket:

Aggódunk a túlkínálat és a dömping miatt. Folyamatosan egyeztetünk a politikai lehetőségekről.

Már lépett is

Biden elnök már döntött is: négy Délkelet-Ázsiai ország vámmentes moratóriumát nem hosszabbította meg, az intézkedés június elején lép életbe. Emellett arra is odafigyelnek, hogy ne halmozzanak fel készleteket előre az érintett országokból – tette hozzá Podesta.

A támogatásokat tekintve a Biden-adminisztráció azért is lobbizik, hogy 

több hazai társaság részesüljön a „tisztaenergia”-cégeknek biztosított adókedvezményekből,

az ügyet ismerő, a Bloomberg számára megszólaló források szerint a vámmentességet a kétoldaú (Bi-facial) panelek gyártóitól is megvonhatják.