Nemzetközi gazdaság

Aggódhat Moszkva: ukrán-brit hadiipari szövetséget jelentettek be

Hadiipari és infrastrukturális megállapodást kötött a két ország. Az orosz–ukrán háború kitörése óta még nem járt ekkora brit delegáció Ukrajna területén.

Hadiipari és infrastrukturális együttműködési megállapodást kötött Nagy-Britannia és Ukrajna. A brit védelmi minisztérium, az üzleti és kereskedelmi ügyek minisztériuma, valamint 29 brit vállalat képviselői a szerdai londoni tájékoztatás szerint Kijevben írták alá az egyezményt az ukrán kormány illetékeseivel.

At Least 9 People Injured After Missiles Strike In Kyiv, Amid Russia's Invasion Ukraine.
orosz-ukrán háború
Több területen is együttműködik a brit és az ukrán fél / Fotó: AFP

A brit üzleti és kereskedelmi tárca beszámolója szerint ez volt a legnagyobb brit kereskedelmi delegáció, amely az orosz–ukrán háború kezdete óta Ukrajnába látogatott. A megállapodás célja az, hogy a két ország együtt léphessen fel a biztonsági kihívásokkal szemben, erősíthesse védelmi iparágait, és jelentős közös üzleti programokat indíthasson el már a következő hónapokban.

A londoni tájékoztatás az együttműködés fejlesztésének lehetséges területei között említi a hadfelszerelések javítására szolgáló létesítmények ukrajnai kiépítését, a civil infrastruktúra újjáépítését és a kibertámadások kivédésére szolgáló technológiák telepítését.

A brit delegáció kijevi látogatásának idején a legnagyobb európai hadiipari konglomerátum, a BAE Systems megállapodást írt alá a Nagy-Britannia által Ukrajnának adományozott L119 típusú könnyű tarackágyúk karbantartásáról és javításáról. A londoni üzleti tárca ismertetése szerint az egyezmény azt jelenti, hogy ezeket a könnyű tüzérségi eszközöket ezentúl Ukrajna területén lehet javítani, és így gyorsabban visszakerülhetnek a frontszakaszokra.

A tájékoztatás felidézi, hogy Nagy-Britannia eddig csaknem 12 milliárd font (5480 milliárd forint) értékű katonai, humanitárius és gazdasági segítséget nyújtott Ukrajnának. A londoni beszámoló kiemeli azt is, hogy a brit exportfinanszírozási kormányhivatal (UK Finance, UKEF) és az ukrán kormány együttműködésének eredményeként az újjáépítésre kijelölt hat ukrajnai közúti híd közül az elsőt már átadták a forgalomnak. Ehhez a programhoz a brit kormány 26,3 millió font (12 milliárd font) értékű hitelcsomagra vállalt garanciát.

Így lesznek a húsziknak szánt fegyverekből az ukrán honvédelem eszközei

Az elcsípett húszi fegyverszállítmányok könnyen végezhetik Ukrajnában. A háborúban álló országnak nagy szüksége is van fegyverekre, hogy meg tudja magát védeni az orosz invázió ellen.

 

 

Nagy-Britannia ukrajna létesítmény orosz-ukrán háború
Kapcsolódó cikkek