Nemzetközi gazdaság

Napelem: Kína már belefulladt, most Európa jön

Kína annyi napelemet gyártott, hogy belföldön és külföldön is túl sok a kapacitás. Kínában és Németországban a túlzott napelemhasználat miatt torzul az energiapiac.

Kína rengeteg napelemet gyártott, ami drasztikusan csökkentette az árakat, és segítette az ország tiszta energiára való átállását. A probléma az, hogy Amerika, az és szövetségeseik szerint a felesleget dömping áron öntik a világpiacra. Új kereskedelmi háborús front készülődik. 

napelem
Szédítő tempóban nőtt Kínában a napelemek gyártása / Fotó: NurPhoto via AFP

Kína túltermelési problémával néz szembe otthon, miután a felhasználása nyaktörő ütemben növekszik. Annyi napelemet telepítettek, hogy az azok által előállított többletenergiát már a hatalmas ország energiarendszere sem tudja kezelni – írja a Reuters. Ez a túlkapacitás arra késztette a kínai hatóságokat, hogy megvonják az ágazatnak nyújtott ártámogatás egy részét.
A hullámnak idő kell, hogy lecsillapodjon – az első negyedévében a telepítési ráta több mint egyharmaddal ugrott meg az egy évvel korábbihoz képest. Ez a növekedés azonban sokkal lassabb volt, mint a 2023 azonos negyedévében tapasztalt 154 százalékos ugrás – állapítja meg a Bloomberg.
Idén márciusig Kína – a világ legnagyobb napenergia-piaca 

zárta 2023-at, ami 33 millió amerikai otthon energiaellátásához elegendő. A kínai dömping nyomán márciusban a Longi Green Energy Technology, a világ legnagyobb napelemgyártója bejelentette, hogy a túltermelés és az alacsony árak miatt több ezer dolgozót bocsátanak el. A hónap elején Joe Biden amerikai elnök bejelentette, hogy a kínai napelemimportra kivetett vámokat 25 százalékról 50 százalékra emelik. 

Napelem gondok Németországban is  

A napenergia túlkínálat azonban nem csak Kínát sújtja, hanem Európa legnagyobb gazdaságát is. Németországban előfordult, hogy 

annyi napenergiát termeltek, hogy az árak mínuszba csúsztak. 

Elemzők ugyanakkor úgy vélik, hogy a globális túlkapacitások idővel rendeződnek, ezek a folyamatok csak bukkanók a világ fosszilis tüzelőanyagokról a zöld energiára való átállásában. A következő fázis a kereslet és a kínálat optimalizálása lesz majd, ebben a mesterséges intelligencia játszik majd alapvető szerepet. 

 

napelem Németország kína dömping
Kapcsolódó cikkek