Nemzetközi gazdaság

Spanyolország az idén is tele lesz turistákkal

A látogatók számának megugrása egyes spanyolok körében visszatetszést kelt, kormányzati beavatkozást követelnek. A döntés nehéz, mert Spanyolország számára létfontosságúak a turisztikai bevételek.

Spanyolország tavaly rekordszámú turistát vonzott, mivel versenyben állt azért, hogy Franciaországtól elvegye a világ első számú turisztikai célpontja címet – de a látogatók számának növekedése számos helyen dühös lakossági tiltakozást vált ki. 

Spanyolország
Hatalmas a zsúfoltság Spanyolországban, a benidormi tengerparton / Fotó: AFP

Az ibériai ország 13 milliós növekedést regisztrált 2023-ban, ami új csúcsra, több mint 85 millióra – a lakosság közel kétszeresére – emelte a nemzetközi látogatók számát – derül ki az ENSZ turisztikai ügynökségének szerdán közzétett rangsorából. Spanyolország 2017-ben megelőzte az Egyesült Államokat, és a világ második leglátogatottabb országává vált, azóta igyekszik behozni a lemaradást Franciaországgal szemben. A francia kormány „a világ vezető turisztikai célpontjaként” hirdeti magát, és tavaly hétmillióval százmillióra nőtt a beutazások száma.

Spanyol rekord a turizmusban
 

A látogatók számának növekedése jócskán hozzájárul a spanyol gazdaság fellendüléséhez – a turizmus a 12-13 százalékát adja, ugyanakkor fejfájást is okoz a kormánynak, mivel a spanyolok egy részében ellenérzéseket kelt – megváltoznak az életkörülmények. A Kanári-szigetektől a Baszkföldig a látogatók beáramlása „turizmusfóbiát” kelt a lakosokban. 

  • Csúnya új szállodák, panziók épülnek, 
  • emelkednek a lakásbérleti díjak, 
  • kifogásolják a turisták helytelen viselkedését, a tömeget, a hangoskodást, 
  • és napi problémákat okoz a túlzott vízhasználat.

A helyi önkormányzatok igyekeznek kezelni a helyzetet, idegenforgalmi adót vetnek ki, megtiltják az új szállodák, panziók építését és nagyon szigorúan szabályozzák az Airbnb-célra kiadott lakásokat. Az ibériai ország legfőbb vonzereje továbbra is a tengerparti turizmus, ráadásul ennek további fellendülése várható az izraeli háború által keltett aggodalmak miatt. 

A konfliktus olyan utazókat is vonzott, akik egyébként a hagyományos versenytárs országokba, Törökországba, Tunéziába, illetve Egyiptomba mentek volna

– kommentálta a helyzetet a Financial Times című lapnak Pablo Díaz Luque, a Katalán Nyílt Egyetem közgazdász oktatója. Jordi Hereu, Spanyolország idegenforgalmi és ipari minisztere szerint 

2023 „kétségtelenül sikeres” volt az ország számára, és 108 milliárd eurónyi külföldi költést hozott. 

Spanyolország – lázadnak a lakosok, minőségi turizmus a cél

A Kanári-szigetek a múlt hónapban az idegenforgalom ellen irányuló lépések középpontjába került, amikor a lakosok tízezrei vonultak az utcára a „Kanári-szigetek kimerültek” jelszóval szervezett tüntetéseken.

A Baleár-szigetek szigorított az alkoholfogyasztás visszaszorítására irányuló törvényen, Mallorca pedig 18 ezerrel, azaz a sziget összes ágyának 4 százalékával csökkenti a turisták számára fenntartott ágyak számát. San Sebastián a járdák zsúfoltságának csökkentése érdekében elrendelte, hogy az utazócsoportok létszáma nem haladhatja meg a 25 főt.

Katalóniában a regionális kormány első alkalommal szabott korlátokat a szállodák vízhasználatára. A tartomány fővárosában, Barcelonában pedig az új szocialista polgármester, Jaume Collboni kijelentette, hogy a város befogadóképessége határán van, és megígérte, hogy felszámolja az óvárosban lévő turistaapartmanokat.

Protest During The World Tourism Day In Barcelona.
Barcelonában is egyre nehezebben viselik a turisták áradatát / Fotó: NurPhoto via AFP

Hereu elmondta, hogy Spanyolország a „minőségi” turizmusra törekszik a mennyiség helyett, ami azt jelenti, hogy az ágazatot gazdasági, környezeti és társadalmi szempontból fenntarthatóvá kell tenni. „A polgárok, a vendéglátók a turizmus alapvető részét képezik” – mondta. 

Meg kell hallgatnunk az igényeiket, mert nélkülük nincsenek turisztikai célpontok.

Juan Ignacio Pulido, a Jaéni Egyetem turizmus-gazdaságtan professzora szerint Spanyolország növekvő nemzetközi hírneve, mint kulináris központ, egyre több gasztronómiai érdeklődőt vonz, míg a kulturális turisták a galériák, múzeumok és a városok történelmi épületei miatt érkeznek. 

A Spanyolországba látogatók legnagyobb csoportját a britek alkotják, őket követik a franciák és a németek.

Pulido szerint azonban Spanyolországnak még van mit tennie azért, hogy elérje a franciaországi látnivalók sokszínűségét. Párizs továbbra is a fő vonzerő, és az idei nyári olimpiai játékok szervezői 15 millió látogatót várnak a városba. Ugyanakkor 

Franciaország a vidéki turizmus és az agrárturizmus nagyon érdekes modelljét fejlesztette ki, amelyet Spanyolország még nem tudott megközelíteni

– mondta Pulido.

 

 

turizmus párizsi olimpia 2024 spanyolország Franciaország
Kapcsolódó cikkek